گرایش های دمایی زنبور (Ooencyrus fecundus Ferriere & Voegele (Hym.: Encyrtidae پارازیتویید تخم سن گندم

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دو فصلنامه کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BIO-3-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 594
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد احمدپور

دانشجوی کارشناسی ارشد و دانشیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

شهزاد ایرانی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد و دانشیار، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز

شهریار عسگری

استاد، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، ورامین

چکیده

حشرات از جانوران خونسرد هستند؛ بنابراین، عوامل محیطی و در رأس آن ها دما تأثیر بسزاییدر رفتار و فعالیت های زیستی آن ها دارند. بنابراین، اطلاع از تمایلات دمایی پارازیتوییدها دربرنامه های رهاسازی و حفاظت و حمایت از آن ها سودمند است. در این تحقیق، حدود دماییمرجح زنبور پارازیتویید Ooencyrtus fecundus Ferrier & Voegele با استفاده از دستگاه گرادیان سنج دمایی بررسی شد. دستگاه گرادیانی دمایی بین 16 تا 47 درجه سلسیوس ایجاد کرد. در این دستگاه سه سوراخ برای وار دشدن حشرات تعبیه شده بود که در نواحی سرد،وسط و گرم قرار داشتند و برای حذف اثر احتمالی ناحیه رهاسازی بر توزیع زنبور، آزمایشسه بار، هربار از یک ورودی، تکرار شد. در هر تکرار 20 زنبور وارد دستگاه شد. تعداد زنبورها و دمای مناطق هشت گانه دستگاه سه بار در فواصل 5، 15 و 30 دقیقه ثبت شد. بیشترین تجمع زنبورها (89/25 درصد) در حدود دمایی 23/47 تا 29/54 26 درجه سلسیوس اندازه گیری شد، به تنهایی 46/66 درصد افراد تجمع یافتند. ناحیه رهاسازی روی توزیع زنبورها اثر داشت، به طوری که توزیع زنبورهای رهاشده از سه مدخل ورودی، انحراف معنی داری از یکدیگرنشان دادند. نتایج این تحقیق نشان داد که این زنبورها با جابجایی های محدود به جست و جوی مکان هایی با حدود بهینه دما می پردازند، اما به محض رسیدن به مکان هایی که حدود قابل تحملی دارند، از جابجایی بیشتر احتراز می کنند.

کلیدواژه ها

ترموتاکسی، ترموتروپیسم، دشمنان طبیعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.