بررسی فعالیت آنتاگونیستی جدایه های .Bacillus spp در کنترل بیماری ریشه گرهی گوجه فرنگی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دو فصلنامه کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_BIO-2-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 525
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم رمضانی مقدم

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

عصمت مهدیخانی مقدم

دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

ساره بقائی راوری

استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

حمید روحانی

استاد، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در این بررسی قابلیت آنتاگونیستی یکصد و پنجاه جدایه باکتریایی باسیلوس در مقابل نماتد Meloidogyne javanica با آزمون سنجش زیستی ارزیابی شد. تأثیر ترشحات حاصل از سوسپانسیون (8)1x10 سلول در میلی لیتر هریک از جدایه ها روی تخم و لارو نماتد ریشه گرهی در قالب طرح کاملاً تفادفی در سه تکرار بررسی شد. هشت سویه به عنوان جدایه های برتر برای مطالعات گلخانه های انتخاب شدند که بیشترین درصد مرگ و میر لارو و تفریخ نشدن تخم را نشان دادند و نیز از نظر توانایی تولید آنزیم های پروتئاز، آلکالین پروتئاز و لیپاز مثبت ارزیابی شدند. بررسی های مورفولوژیک، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی نشان دادند که این سویه ها متعلق به گونه های N2.2 Bag2.13) B .cereus و Ch1.2)؛ MA1.7 MA1.3) B. licheniformis ) و .MD6.5 FT1.7 ) Bacillus sp و MD 1.8) هستند. در بررسی های گلخانه ای مؤثرترین سویه ها، MD6.5 و Bag2.13 هستند. علائم ناشی از بیماری در گیاهان آلوده تیمار شده با این سویه ها به مقدار چشمگیری کاهش یافت. بررسی همبستگی به دست آمده بین قابلیت بیوکنترلی جدایه ها روی کنترل نماتد ریشه گرهی گوجه فرنگی در شرایط آزمایشگاه و گلخانه نشان داد که همبستگی قابل قبولی به میزان 0/524-، بین ترشحات باکتریایی و درصد تفریخ نشدن تخم نماتد M. javanica در آزمایشگاه و شاخص گال در گلخانه وجود دارد. این اولین گزارش از کاربرد جدایه های باسیلوس بومی در کنترل نماتد ریشه گرهی گوجه فرنگی در گلخانه است.

کلیدواژه ها

؛ Meloidogyne javanica، باسیلوس، فراریشه، کنترل ریشه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.