کاربرد تصمیم گیری گروهی در انتخاب معیارهای نهایی پایداری منابع آب بر مبنای روش IOWA-CP: مطالعه موردی مدیریت حوضه آبریز دشت مشهد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس ملی مدیریت منابع آب ایران
  • کد COI اختصاصی: WRM06_175
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 757
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا جاویدی صباغیان

کاندیدای دکتری مهندسی عمران-آب دانشگاه فردوسی مشهد

محمدباقر شریفی

دانشیار گروه مهندسی عمران دانشگاه فردوسی مشهد

مهدی ضرغامی

دانشیار دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تبریز

چکیده

در سال های اخیر ایجاد تنوع در معیارهای توسعه پایدار، مدیریت مؤثر حوضه های آبریز را با پیچیدگی هایی مواجه ساخته است. بدین منظور باید در فرآیند تصمیم گیری در هر حوضه آبریز، ذینفعان معیارهای نهایی متناسب با وضعیت حوضه آبریز را انتخاب کنند و طرح های تأمین آب را با توجه به معیارهای منتخب ارزیابی نمایند. در این تحقیق در فرآیند تصمیم گیری گروهی، ابتدا اهداف مختلف پایداری منابع آب و محیط زیست و پایداری اجتماعی-اقتصادی در قالب معیارهای تصمیم گیری توسط تصمیم گیران حوضه ای وزن دهی می شوند. سپس براساس درجه اهمیت شاخص های موجود از دیدگاه هریک از تصمیم گیران و با استفاده از عملگر تجمیع میانگین وزنی مرتب استقرایی IOWA، وزن های گروهی هر شاخص ها در حالات مختلف ریسک تصمیم گیری محاسبه می شوند. درنهایت با استفاده از توافق گروهی بین تصمیم گیران برمبنای روش فاصله محور برنامه ریزی سازشی CP، شاخص های نهایی منتخب مشخص گردیده و درخت نهایی اهداف، معیارها، و شاخص های منتخب در حالات مختلف ریسک تشکیل می گردد. کاربرد این مدل برای تعیین شاخص های نهایی پایداری منابع آب در مدیریت حوضه آبریز دشت مشهد مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج نهایی نشان می دهند که انتخاب شاخص های نهایی وابستگی کامل به درجه ریسک حاکم بر فرآیند تصمیم گیری دارد. شاخص های نهایی منتخب به منظور اولویت بندی طرحهای تأمین آب دشت مشهد مورد استفاده قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

مدیریت مؤثر حوضه آبریز، تصمیم گیری گروهی چندمعیاره، عملگر تجمیع، ارزیابی ریسک، توافق گروهی، معیارهای نهایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.