پیشبینی خردایش و دانه بندی حاصل از انفجار با استفاده از شبکه عصبی در معدن سنگ آهن چادرملو

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس دانشجویی مهندس معدن
  • کد COI اختصاصی: SMEC10_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 868
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید نامجو

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده معدن و متالوژی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر،

عباس آقاجانی بزازی

استادیار گروه معدن، دانشکده مهندسی، دانشگاه کاشان،

چکیده

انفجار یکی از مراحل اصلی در عملیات استخراج معادن روباز است و هدف اصلی از انفجارهای تولیدی معادن، پیشبینی دقیق ابعاد خردایش سنگ ناشی از انفجار است که باعث تأثیر بر عملیات بعدی مانند بارگیری، باربری، سنگشکنی و آسیاکنی و جلوگیری از صرف هزینههای ثانویه در این زمینه میشود. پارامترهای متعددی مانند خصوصیات توده سنگ، خصوصیات ماده منفجره و مشخصات هندسی شبکه انفجار در طراحی الگوی انفجار و نتایج حاصل از آن تأثیرگذار هستند.برای رسیدن به خردایش بهینه و کمینه کردن اثرات سوء حاصل از انفجار )عقب زدگی، پرتاب سنگ و....( ابتدا باید اینعوامل تأثیرگذار تعیین و سپس الگوی انفجار بهینه بر مبنای این عوامل طراحی شود. در دو دهه گذشته پیشرفت خوبی در توسعه روشهای جدید درزمینهی طراحی الگوی انفجار و پیشبینی عملکرد آن صورت گرفته است. این روشها بیشترشامل روشهای محاسبات نرم است که علاوه بر دقت لازم در طراحی، از سرعتبالا و سهولت کاربرد نیز برخوردار هستند. در این تحقیق خردایش سنگ معدن آهن چادرملو با توسعه مدل شبکه عصبی، پیشبینیشده است. برای بررسی نتیجهحاصل از خردایش پارامترهایی نظیر خصوصیات توده سنگ )وزن مخصوص سنگ، حفاری ویژه(، خصوصیات ماده منفجره)خرج ویژه، وزن ماده منفجره در هر چال( و مشخصات هندسی شبکه انفجار )بارسنگ، فاصلهداری، نسبت بارسنگ به فاصلهداری( در نرمافزار 12.version Alyuda NeuroIntelligence بهعنوان دادههای ورودی استفاده شد و خروجی نرمافزار 80d در نظر گرفته شد و درنهایت با محاسبه پارامتر آماری ضریب تبیین ) 2R (، کارایی شبکه عصبی موردبررسی قرار گرفت و درنتیجه شبکه با ساختار 1 - 3 - 12 - 8 - 5 که ضریب تبیین 0/99 را نتیجه داد انتخاب شد که نشان از قابلیت اطمینان بیشتر شبکه عصبی نسبت به روشهای تجربی است.

کلیدواژه ها

خردایش حاصل از انفجار، شبکه عصبی مصنوعی، معدن سنگآهن چادرملو

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.