بررسی سطح ادراک دانشجویان از واژه های «مهندسی فرهنگ» و «مهندسی فرهنگی» و نقش دانشگاه در توسعه آن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس ملی علوم مدیریت نوین و برنامه ریزی فرهنگی اجتماعی ایران
  • کد COI اختصاصی: MPCONF02_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 535
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه قندالی

کارشناس ارشد زیست شناسی،مدرس دانشگاه فرهنگیان

سید محمود طباطبایی

کارشناس ارشد مدیریت آموزشی ،مدرس دانشگاه فرهنگیان وعلمی کاربردی

نجمه قندالی

دانشجوی ارشد ریاضی مالی،دبیرآموزش وپرورش

چکیده

پژوهش حاضر بررسی سطح ادراک دانشجویان از واژه های «مهندسی فرهنگ» و «مهندسی فرهنگی» و نقش دانشگاه در توسعه از نوع توصیفی و پیمایشی است. جامعه مورد بررسی شامل کلیه دانشجویان دانشگاه های استان تهران در سال تحصیلی 95-1394 و نمونه آماری بر اساس واریانس جامعه، با بهره گیری از فرمول برآورد حجم نمونه 765 نفر تعیین شد. روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای طبقه ای متناسب با جامعه آماری استفاده شد. با توجه به حجم بالای جامعه آماری، روش نمونه گیری در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول؛ استفاده از فرمول برآورد حجم نمونه، از 22 دانشگاه دولتی، پیام نور و آزاد اسلامی در سطح استان و 10 دانشگاه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. در مرحله دوم؛ از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با جامعه آماری پژوهش در هر یک از 10 دانشگاه استفاده شد. در پژوهش حاضر از دو ابزار اندازه گیری مصاحبه نیمه سازمان یافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. مصاحبه به منظور سنجش ادراک و آگاهی دانشجویان از دو واژه «مهندسی فرهنگ» و «مهندسی فرهنگی» و همچنین آگاهی از تفاوت بین آنها و ارائه راهکارهای اساسی برای ترویج و توسعه «مهندسی فرهنگ» و «مهندسی فرهنگی» با اتخاذ 3 سؤال انجام شد. پرسشنامه محقق ساخته نیز دارای 10 سؤال با طیف پنج گزینه ای (از خیلی زیاد تا خیلی کم) به منظور سنجش نقش دانشگاه در توسعه دو واژه مذکور و همچنین تفاوت بین فرهنگ آرمانی دانشجویان و فرهنگ جامعه تهیه گردید. جهت تعیین روایی صوری و محتوایی پرسشنامه مذکور پرسشنامه اولیه همراه با اهداف پژوهش و فرم ارزیابی برای تعدادی از اساتید و صاحب نظران ارسال و از آنان خواسته شد فرم پرسشنامه را ارزیابی نمایند. میانگین نمره ارزیابی صاحب نظران 4/37 (در طیف پنج ارزشی لیکرت) بوده است که بیانگر روایی مطلوب ابزار بود. همچنین پایایی ابزار نیز پس از اجرای مقدماتی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر 0/87 بوده که مبین سطح پایایی مطلوب آن است. جهت تجزیه و تحلیل داده های حاصل از ابزارهای اندازه گیری علاوه بر استفاده از شاخص های فراوانی و درصد در سطح آمار توصیفی، از روش آماری t تک متغیره در سطح آمار استنباطی نیز استفاده شد. یافته ها در زمینه سطح ادراک دانشجویان از دو واژه «مهندسی فرهنگ» و «مهندسی فرهنگی» نشان داد از بین 765 نفر دانشجویان مورد مطالعه در دانشگاه های دولتی، آزاد اسلامی و پیام نور سطح استان تهران تنها 9/02 درصد از دانشجویان نسبت به دو واژه «مهندسی فرهنگ» و «مهندسی فرهنگی» ادراک و آگاهی داشته و توانسته اند تعریفی کامل از دو واژه مذکور ارائه دهند که آگاهی آنها نیز به علت مطالعه کتاب های غیر درسی است. این در حالی است که 90/98 درصد از دانشجویان علاوه بر ارائه تعریفی اشتباه برای اولین بار این شنیده بودند. وجود آگاهی نسبت به دو واژه «مهندسی فرهنگ» و «مهندسی فرهنگی» تنها در بین 9/02 درصد از دانشجویان بسیار کم بوده و این می تواند یک نقطه ضعف برای دانشگاه های ما محسوب شود که نسبت به مسایل فرهنگی چندان توجه ای نداشته و نتوانسته اند در این زمینه آگاهی های دانشجویان را افزایش دهند.

کلیدواژه ها

مهندسی فرهنگ ، مهندسی فرهنگی ، سطح ادراک ،توسعه ،دانشگاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.