مروری کلی بر مبانی فلسفی حوزه های مطالعات آینده پژوهی و تبیین جایگاه پسا آینده پژوهی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مدیریت و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: ICMHCONF02_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1037
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس سلیمانی

کارشناس ارشد مهندسی صنایع

چکیده

آنچه به آن پرداخته می شود به نوعی »هرمنونیک« واژه ها و حوزه های مطالعات آینده است. از همین روبه تاریخ فلسفه غرب پرداخته می شود که در آن مفهوم »حقیقت« سه مرحله و مرتبه را طی کرده است.افلاطون، کانت و نیچه به عنوان نمادهای این مراحل و مراتب، بنیانگذار سه گونه حقیقت هستند؛حقیقت افلاطونی، حقیقت کانتی و حقیقت نیچه ایی. رابطه این مراتب، ارتباطی نقطه ایی نیست. اینسه، طیفی با دو کرانه مطلق و یک ناحیه و منطقه میانی، بینابینی و نسبی را تشکیل می دهند. حوزهمطالعات آینده نیز در دو کرانه مطلق و بالطبع آن در سه ناحیه شامل، آینده »ذهنی، بینی و عینی«شکل می گیرد که به سه رویکرد» نظری، نظری-عملی و عملی« قابل تفکیک است. طبق دسته بندیاین سه ناحیه و سه رویکرد، ماتریسی 3*3متشکل از نه خانه شکل گرفته و چینش و تبیین پانزده حوزهمطالعات آینده، که همگی به عنوان زیرمجموعه »آینده اندیشی« به شمار می آیند، سامان می یابند.هدف؛ شناخت و شناساندن مبادی و مبانی معرفت شناسی حوزه های مطالعات آینده و واکاوی و آسیبشناسی انحرافات ناشی از این مبادی و مبانی بر این حوزه است. با تبیین ارتباط آینده اندیشی با مدیریتو رهبری، جایگاه آینده اندیشی در ساختارهای سازمانی و سیاسی تعیین می شود. دو نقش آیندهاندیشی)حلقه ی مفقوده ی مدیریت و رهبری(؛ نقش همگراساز و نقش هم راستاساز است. جایگاه آیندهاندیشی در ساختارهای سازمانی و سیاسی، ماوراء مدیریت و قوای سه گانه)مجریه، مقننه و قضاییه( ومادون رهبری است. نهایتاً با تمایز »آینده ی آینده پژوهی« و »پساآینده پژوهی«؛ سیر روند برنامهریزی، آینده پژوهی و پساآینده پژوهی طرح می شود. برنامه ریزی، ماهیتی مدیریتی و کیاسی؛ آیندهپژوهی، ماهیتی اجتماعی و جامعه شناسی و پساآینده پژوهی، از ماهیتی حاکمیتی و سیاسی برخورداراست. هدف غایی آینده پژوهی، آینده ی آینده پژوهی)حلقه ی واسط ما بین آینده پژوهی و پساآیندهپژوهی( و پساآینده پژوهی به ترتیب عبارت است از ساختن جامعه ی آرمانی، جهانی ساختن آن وساختن حکومت آرمانی جهانی.

کلیدواژه ها

آینده پژوهی، پساآینده پژوهی، ساختار سازمانی، رهبری، مدیریت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.