پهنه بندی مخاطرات طبیعی در منطقه 5 تهران با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مخاطرات طبیعی و بحران های زیست محیطی ایران، راهکارها و چالش ها
  • کد COI اختصاصی: ICINH01_427
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 870
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

دانیال محمدحسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد، ژئومورفولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز ،

عزت الله قنواتی

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی،

چکیده

در الگوی توسعه فیزیکی شهر تحلیل مخاطره، بخش کلیدی تجزیه و تحلیل و تبیین خطرپذیری گروه های انسانی ساکن و تاسیسات مستقر در آن شهر است. هدف از این تحقیق تحلیل و پهنه بندی مخاطرات سیل، زلزله و لغزش در منطقه 5 تهران می باشد. روش این تحقیق با رویکرد توصیفی - تحلیلی و با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی ( AHP (می باشد. شاخص های تحقیق شامل طبقات ارتفاعی، شیب، جهت شیب، سازندهای زمین شناسی، محدوده دشتی - کوهستانی، خطوط گسل، نقاط زمین لغزش، پوشش زمین، رودخانه ها و دشت سیلابی می باشد. این تحقیق با استفاده از روش فرآیند انجام شده است. در ابتدا با نظرات کارشناسی میزان ارجحیت هریک از لایه ها نسبت به هم در هر مخاطره بین 1تا 9 اولویت بندی شد. سپس با استفاده از نرم افزار Choice Expert وزن هریک از شاخص ها در هر مخاطره به دست آمد و با اعمال شاخص های استاندارد، طبقه بندی درونی هریک از شاخص ها انجام شد. با اعمال وزن هر لایه برای مخاطرات در لایه های طبقه بندی شده، پهنه بندی خطرات به دست آمد. این نقشه ها در پنج کلاس به شرح مناطق بدون خطر تا مناطق با خطر زیاد قرار گرفت. نتایج نشان داد در زمینه زلزله پهنه خطر زیاد ( 31 درصد) بیشترین و پهنه بدون خطر ( 5.7 درصد) کمترین مساحت را دارند. در زمینه سیل پهنه خطر متوسط ( 5.31 درصد) بیشترین و پهنه خطر نسبتا زیاد ( 3.6 درصد) کمترین مساحت را دارند. در زمینه لغزش پهنه خطر متوسط ( 7.32 درصد ) بیشترین و پهنه خطر کم (2.10 درصد) کمترین مساحت را دارند.

کلیدواژه ها

توسعه فیزیکی، مخاطرات طبیعی، زلزله، سیلاب، زمین لغزش، منطقه .5

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.