ارزیابی ظرفیت برد تراکم و توسعه شهری با توجه به مؤلفه های زیست محیطی(مطالعه موردی شهر اردبیل)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مخاطرات طبیعی و بحران های زیست محیطی ایران، راهکارها و چالش ها
  • کد COI اختصاصی: ICINH01_081
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 607
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کلثوم یارمحمدی

دانشجوی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی

عطا غفاری گیلانده

عضو هیت علمی جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی

فرشاد کیوان بهجو

عضو هیت علمی منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

امروزه بحث در مورد توسعه شهری فراتر از ظرفیت برد و فضاهای به کار گرفته شده به دلیل توسعه شهری در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته است. افزایش اندازه و تعداد شهر ها ، فعالیت های انسانی مثل تغییر کاربری ها، مصرف بیشتر منابع و انتشار آلاینده ها اثرات منفی روی کارکرد و ساختار اکوسیستم شهری بر جای گذاشته و گردش مواد و انرژی را دچار اختلال کرده است. تحقیق حاضر به روش کاربردی با هدف مطالعه و بررسی ظرفیت برد شهر اردبیل با استفاده از معیارهای نیروی محرکه، فشار، وضعیت، اثر و واکنش یا روش DPSIR انجام پذیرفته است. اطلاعات گردآوری شده ابتدا به روش DPSIR لیست بندی و گرو ه بندی شده، سپس با استفاده از نرم افزار Choice Expert وزن دهی شد در نهایت نتایج به دست آمده از روش DPSIR نشان داد که در شهر اردبیل ضریب نیروی محرکه و سپس پاسخ دهی به ترتیب با میانگین وزنی و 0/40 0/35 بیشترین تأثیر را در ظرفیت برد شهر دارند. نتایج تحقیق می تواند الگوی مناسبی را در جهت استفاده بهینه از سرزمین و کاستن از مسائل زیست محیطی ارائه دهد تا با کنترل و توجه به نیروی محرکه همراه با اقدامات دولتی از تراکم و توسعه نامعقول شهر جلوگیری کرد. و زمینه توسعه پایدار شهر را با تکیه بر اصول و معیارهای ظرفیت برد رقم زد.

کلیدواژه ها

ظرفیت برد، DPSIR ،زیست محیطی، شهر اردبیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.