آسیبشناسی آثار معماری ایران از ظهور اسلام تا قرن هفتم هجری

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه تاریخ و فرهنگ، دوره: 44، شماره: 88
  • کد COI اختصاصی: JR_JHC-44-88_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 489
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده نرگس تنهایی

کارشناس ارشد تاریخ و تمدن ملل اسلامی و پژوهشگر جهاد دانشگاهی مشهد

عبدالرحیم قنوات

استادیار دانشگاه فردوسی مشهد

مریم معزی

استادیار دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

عواملی را که در آسیب رساندن و تخریب بناهای تاریخی ایران نقش داشته است، میتوان به دو دسته تقسیم کرد: نخست، پدیدههایی طبیعی همچون سیل، زلزله، قحط و خشکسالی، و دوم، رفتارهای انسانی که گاه خواسته و گاه ناخواسته، خسارتهایی را به بناهای تاریخی وارد ساخته است. سیاست -های نادرست حاکمان که معمولاً منجر به بروز جنگ و درگیری شده، کشمکش و نزاع می ان پیروان فرق و مذاهب گوناگون، وضعیت نامناسب اقتصادی جامعه و از دست رفتن جنبه کاربردی برخی ازبناها، از جمله عوامل انسانی است که در صدمه و آسیب رساندن به بناهای تاریخی نقشی مؤثرداشته اند.این مقاله به عوامل تخریب کننده آثار معماری ایران در عصر اسلامی تا برآمدن مغولان (سده ۷ ق)پرداخته است.این کار با جستجو در منابع تاریخی، جغرافیایی و ادبی و تکیه بر گزارشهای موجود در این آثارصورت پذیرفته است

کلیدواژه ها

معماری ایران، عوامل مخرب، بلایای طبیعی، درگیری های سیاسی، منازعاتمذهبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.