؛«مرگ خود و مردن دیگری»: روایت دو فرهنگ عرفی/ عقیدتی- معنوی (کاوشی در نظریه اجتماعی، نهج البلاغه، مثنوی معنوی)
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات فرهنگی ایران، دوره: 8، شماره: 29
- کد COI اختصاصی: JR_IJCR-8-29_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 771
نویسندگان
پژوهشگر جامعه شناسی در پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی
چکیده
چه معنایی برای مرگ می توان تصور کرد؟ مردن را چگونه باید فهمید؟ با مرگ خود و مردن دیگری درلحظه سرنوشت محتوم و مختوم چگونه مواجه می شویم؟ اینها سؤالاتی وجودی هستند به قدمت تاریخزیستن بشریت. به این معنا و به عبارتی دیگر، ما برای زیستنی معنامند، خود نیازمند مواجهه ای معنامند والبته درست با مرگ خود و مردن دیگری هستیم. از این حیث فرهنگ است که ساختارهای معرفتیوجودی برای تکوین زیست جهانی معنامند از این دست را فراهم می سازد، تا من- تو- او بهتر بتوانیم باچنین رخداد وجودی، فرهنگی و اجتماعی مواجه شویم. آشکار است که منبع تغذیه این تکوین هماناروایت های فرهنگی از مرگ و مردن است که علم و دین و عرفان ممثل آن اند ؛ علم ممثلی است برایفرهنگ عرفی و دین نیز ممثلی است برای فرهنگ شرعی و عرفان نیز ممثلی است برای فرهنگ معنوی.ازاین رو، این مقاله با طرح چند پرسش مشخص در پی کاویدن چنین روایتی از طریق سه سرمتن (علمی- دینی- ادبی) است: الف) مرگ و مردن خود/ دیگری در متن عرفی نظریه اجتماعی مرگ با چهنشانه های فرهنگی و آثار اجتماعی وصف شده است؟ ب) مرگ و مردن خود/ دیگری در متن شرعینهج البلاغه با چه نشانه های عقیدتی و آثار معرفتی- وجودی وصف شده است؟ ج) مرگ و مردن خود/دیگری در متن ادبی مثنوی معنوی با چه نشانه های معرفتی و آثار عقیدتی- وجودی وصف شده است؟کلیدواژه ها
مرگ خود، مردن دیگری، نظریه اجتماعی مرگ، نهج البلاغه، مثنوی معنویمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.