تعیین درجه حساسیت مناطق حفاظت شده حرای جاسک با توجه به معیار آبزیان (ماهیان)

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: هشتمین همایش بین المللی مهندسی سواحل، بنادر و سازه های دریایی
  • کد COI اختصاصی: ICOPMAS08_041
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسن هاشمی

دانش آموخته کارشناسی ارشد شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس

احسان کامرانی

استادیار، دانشگاه هرمزگان ، گروه شیلات و زیست شناسی دریا

افشین دانه کار

استادیار، دانشگاه تهران، دانشکده منابع طبیعی

چکیده

این تحقیق در رابطه با تعیین درجه حساسیت مناطق حفاظت شده حرای جاسک با استفاده از معیار آبزیان (ماهیان) در سه منطقه حفاظت شده شامل جاسک غربی(خور مرکزی)، جاسک شرقی(خور خلاصی) و گابریک و جگین(خور گابریک) ، به صورت ماهانه از بهمن ماه 84 تا دی ماه 85 انجام گردید. تدوین معیارهایی جهت انتخاب مناطق حفاظت شده موجب گزینش درست و منطقی چنین مناطقی می گردد در این مطالعه با استفاده ارزشگذاری عددی از معیارهای پیشنهادی جهت تعیین درجه حساسیت مناطق حفاظت شده که با استفاده از تجربیات مشابه در سایر نقاط جهان همچنین ملاک های پیشنهادی نهاد های معتبر بین المللی (آیمو و آی یو سی ان ) تعیین گردیده است به مقایسه مناطق فوق پرداخته شده است . نمونه برداریها به دو روش تور ترال قایقی و تور پاکشی(تور محاصره ای ساحلی)در سه ایستگاه تعیین شده در دهانه، بخش میانی و قسمت انتهایی هر خور صورت گرفت. در مجموع تعداد 47287 قطعه ماهی متعلق به 108 گونه، 54 خانواده و 14 راسته صید و مورد شناسایی قرار گرفتند. باتوجه به معیارهای پیشنهادی برای ارزیابی حساسیت زیست محیطی ، مناطق فوق ازنظر بی همتایی ، وابستگی ، زیستگاه ، تنوع آبزیان ، آبزیان در معرض انقراض ، آبزیان در خطر تهدید ، تخم ریزی آبزیان و پرورشگاه آبزیان مورد ارزیابی قرار گرفته و زیستگاههای مورد مطالعه از نظر معیار های بی همتایی و آبزیان در معرض انقراض هیچ نمره ای را کسب نکرده ، نمره کسب شده معیارهای وابستگی ، زیستگاه ، تنوع آبزیان ، تخم ریزی آبزیان و پرورشگاه آبزیان 5 بدست آمده و از نظرمعیار آبزیان در خطر تهدید ، منطقه حفاظت شده جاسک غربی نمره 2 و سایر مناطق نمره 1را به دست آوردند و در مجموع نمرات ، منطقه حفاظت شده جاسک غربی نمره 27 و دو منطقه دیگر نمره 26 را کسب نمودند که هر سه منطقه نمره لازم جهت دریافت درجه منطقه حفاظت شده را کسب نمودند.

کلیدواژه ها

دریای عمان، جاسک، جنگل حرا،مناطق حفاظت شده، خور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.