بازشناسی انواع هندسه در شکل گیری خانه های سنتی کاشان به منظور هویت مندی ساختارهای پیشرو در معماری معاصر ایرانی اسلامی نمونه موردی خانه سجادی هاکاشان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین کنگره پیشگامان پیشرفت
  • کد COI اختصاصی: KPIP09_132
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1204
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز سلیمانی

دانشجو کارشناسی ارشد؛ دانشگاه اقبال لاهوری مشهد

امیر فرج اللهی راد

دکتری معماری؛ عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

هندسه را می توان زیربنای هنر و معماری سنتی ایران دانست که در تمامی بناهای معروف و با کیفیت گذشته نشانه های آن موجود است. از آنجا که اساس کار معماری ساختن است و برای ساختن لازم است از تناسبات و نظم دقیق استفاده شود، هندسه اهمیت ویژه ای پیدا می کند. شناخت دقیق از اصول هندسی موجود در معماری ایران و ریشه های فکری و مبانی نظری آن بسیار پر اهمیت می باشد. با استفاده از منابع در دسترس و انجام مشاهدات مختلف بر روی ساختمانهای مختلف، می توان به نقش هندسه و اهمیت آن در این بناها به خوبی پی برد. استفاده از ساختارهای هندسی منظم در طراحی پلانها به همراه ایجاد درک هندسی با استفاده از احساس ایستایی، بیشتر از سایر مفاهیم در معماری مورد توجه قرار گرفته اند. می توان استفاده از الگوهای کهن هندسی و معمارانه را در بناهای مدرن امروزی نیز در شهرهای کشور پیاده نموده و از این طریق راهکاری بهینه شده برای داشتن حس مطلوب از زندگی در فضا را ارائه نمود. این مقاله بر آن است که ضمن شناخت دقیق از اصول هندسی موجود در معماری سنتی، به تحلیل نمونه موردبررسی،(خانه سجادی ها، کاشان) بپردازد تا بتواند الگویی برای استفاده معماران، در بناهای مدرن امروزی باشد. پرسش اصلی این پژوهش به شناخت أصول هندسی معاری سنتی و توانایی کاربرد آنها در معماری معاصر مربوط می شود به عبارت دیگر سوال اصلی این است که اصول اصلی هندسه در معماری سنتی ایران کدام اند؟دستاوردهای پژوهش نشاندهنده آن است که با تحلیل و بررسی دقیق پلان خانه های سنتی ایرانی (نمونه موردی خانه سجادی ها کاشان) به الگوهای هندسی مورد استفاده توسط معماران کهن می رسیم که می تواند مورد استفاده معماران معاصر و مدرن کشور قرارگیرد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.