صبر در مثنوی معنوی مولانا ( دفتر چهارم و پنجم و ششم )

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی مهندسی کامپیوتر، علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات
  • کد COI اختصاصی: NCRC01_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2722
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهیده میزان گیر

دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا

احمدرضا نظری چروده

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا

چکیده

صبر در مسیر سیر و سلوک عرفانی و رفتن به سوی حق و رسیدن به قرب الهی، از اهمیت و نقش بسزایی برخوردار است. صبر که مقام پنجم از مقامات عرفانی است، پیوسته نیک فرجام است و گنج و ظفر به بار می آورد. در واقع، صبر کردن بر سختی ها، اگرچه جنبه های مادی و نفسانی زندگی را نابود می کند، اما انسان با آن به معنویت و حقیقت دست می یازد. خداوند در آیات متعددی از قرآن کریم، درباره ی این مقام سخن گفته، بندگان مؤمن خویش را به داشتن صبر دعوت نموده است. در احادیث نبوی (ص) و ائمه ی اطهار (ع) نیز صبر، کلید گشایش کارها دانسته شده است. مولانا علاوه بر این به نوع دیگری از صبر والای عارفان اشاره می کند و آن حلم است که انعکاسی از حلم الهی است و از صفات پیامبران و نیکان خاص خدا محسوب می گردد. مولانا حلم را از صبر که فروخوردن کظم (خشم) است، بهتر می داند، زیرا صبر فروخوردن خشم است و جنبه تکلیف دارد و حال آنکه حلم توأم با آرامش و سکینت روحی است و سخن آخر، مولانا تأکید زیادی به حلم و کیمیاگری آن دارد.

کلیدواژه ها

مقامات عرفانی، صبر، حلم، مولانا، مثنوی معنوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.