بررسی تاثیر متقابل سه پارامتر تنوع زیستی ، غلظت آلاینده های نفتی سنگین و مواد آلی تام در رسوبات تالاب انزلی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: همایش ملی سوخت، انرژی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: FEENC01_098
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1538
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان اقتصادی عراقی

استادیار و مدیر گروه علوم زیستی دریا ، مرکز ملی اقیانوس شناسی

مهشید جلیلی

مربی پژوهشی گروه علوم زیستی دریا ؛ مرکز ملی اقیانوس شناسی

مهری سید هشترودی

کارشناس آزمایشگاه زیست شناسی دریا گروه علوم زیستی دریا ، مرکز ملی اقیا

چکیده

مدتهاست که رسوبات مناطق آبی به عنوان محلی برای تجمع آلاینده های آب گریز شناخته شده اند . یکی از مهمترین انواع این آلاینده ها ، هیدروکربنهای چند حلقه ای آروناتیک هستند که 0/2 تا 7 درصد وزن نفت را تشکیل داده و به دلیل خواص سرطان زایی ، جهش زایی و تجمع در هرم غذایی آبزیان در دهه های اخیر مورد توجه قرار گرفته اند . ضمنا روند تجمع هیدروکربنهای چند حلقه ای آروماتیک ، به دلیل پایداری ترمودینامیکی و زمان ماندگاری بالا در رسوبات از یک سو و وابستگی جوامع انسانی به سوختهای فسیلی از سوی دیگر در محیطهای رسوبی در حال افزایش است . تالاب انزلی به دلیل نقش آن در تامین آبزیان و سایر مواد غذایی ، تاثیر به سزایی در کیفیت زندگی مردم وابسته به آن دارد و بررسی ارتباط متقابل سه پارامتر غلظت آلاینده های نفتی سنگین ، مواد آلی تام و تنوع زیستی کفزیان ، در رسوبات به دلیل توانایی ایفای نقش به عنوان نشانگرهای فشار زیست محیطی حائز اهمیت است . در این پژوهش نمونه های رسوب از چهار ایستگاه دارای مشخصات اکولوژیک متفاوت در سه فصل گرم معتدل و سرد در تالاب انزلی جمع آوری شد و میزان غلظت هیدروکربنهای چند حلقه ای آروماتیک و مواد آلی تام در آنها تعیین گردید . علاوه بر این سایر پارامترهای فیزیکوشیمیایی مانند دما ، اکسیژن محلول ، pH ، شوری و کلروفیل A نیز در آب منطقه سنجیده شد . کفزیان موجود در رسوب آلوده است . رابطه معکوس معنی دار بین شاخص تنوع زیستی شانون و غلظت کل هیدروکربنهای چند حلقه ای آروماتیک در طی کل دوره نمونه برداری نشاندهنده تاثیر گذاری منفی غلظت این آلاینده های حاصل از سوختهای فسیلی بر کفزیان مناطق رسوبی مورد مطالعه و توانایی شاخص تنوع زیستی شانون برای تعیین کیفیت محیطی رسوب آلوده به این آلاینده نفتی است .

کلیدواژه ها

تالاب انزلی ، هیدروکربنهای چند حلقه ای آروماتیک ، رسوب ، تنوع زیستی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.