پترولوژی و ژئوشیمی توده اذرین درونی شیویار داغ شمال اهر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی زمین شناسی کاربردی
  • کد COI اختصاصی: IAGC02_128
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 368
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سهیلا مرادی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، گروه زمین شناسی، تهران، ایران

محمد هاشم امامی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، گروه زمین شناسی، تهران، ایران

چکیده

توده نفوذی شیویار داغ در حدود ۲۰ کیلومتری شمال شهرستان اهر واقع در زون البرز - آذربایجان قرار دارد. این منطقه در فاز پیرنین، در آغاز الیگوسن به درون سنگهای آتشفشانی ائوسن نفوذ کرده است. پیکره های آذرین نفوذی شامل گرانیتوئیدها هستند. گرانیتوئیدهای منطقه کوارتز مونز ویت، مونزو گرانیت، کوارتز سینیت و مونزونیت هستند. کوارتز، پلاژیوکلاز و فلاد سپات پتاسیم کانیهای اصلی گرانیتها را تشکیل میدهند. بیوتیت، آمفیبول، اسفن، کانیهای اپک سایر سازنده های این سنگها هستند. انواع بافتهای گرانولار، پوررفیریک و بعضا گرانوفیری در آنها مشاهده می شود. به لحاظ ژئو شیمیایی سنگهای گرانیتوئیدی منطقه از نوع کالکو آلکالن و دارای پتاسیم متوسط تا بالا، پرآلومین تا متا آلومین و به سری I تعلق دارند. توده شیو یار داغ ناشی از ماگماتیسم مرتبط با فرورانش و نقش بسیار زیاد پوسته در تغییر و تحولات ماگمای سازنده آن است که پس از برخورد صفحه عربستان با صفحه ایران در ائوسن بالایی و افزایش ضخامت پوسته در این منطقه و نیز شکستن قطعه فرو رونده، منجر به تزریق ماگما و ایجاد توده های درونی شده است. در نهایت گرانیتهای کوههای تارم و قره داغ (ارسباران) ناشی از فعالیت های پلوتونیسم پیرنه هستند.

کلیدواژه ها

پترولوژی، ژئوشیمی، سنگهای گرانیتوئیدی، شیویارداغ، ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.