مطالعه کانی شناسی، ژئوشیمیایی و جایگاه تکتونیکی سنگهای آتشفشانی منطقه ساق(تربت حیدریه) با نگرش ویژه کاربردی در صنعت سیمان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی زمین شناسی کاربردی
  • کد COI اختصاصی: IAGC02_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 597
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلیل هاتفی

دانشجوی کارشناسی ارشد پترولوژی، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

خسرو ابراهیمی

اعضای هیات علمی، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

سیداحمد مظاهری

اعضای هیات علمی، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

ناصر ابراهیمی زاده

مشاور عالی معدل شرکت سیمان زاوه تربت، ایران

چکیده

منطقه مورد مطالعه در زون ساختاری ایران مرکزی قرار دارد. ترکیب سنگ شناسی مجموعه مورد مطالعه در محدوده آندزیت، آندزیت بازالتی، پیروکسن آندزیت، تراکی آندزیت، توف و ایگنمبریت است که بخش اعظم رخنمونهای سنگی موجود در منطقه را تشکیل می دهند و از نظر سنی متعلق به ائوسن می باشند. بافت غالب این سنگ ها پورفیری با خمیره میکرولیتی است. کانی اصلی تشکیل دهنده این واحدهای سنگی شامل پلاژیوکلاز (الیگوکلاز- آندزین) دارای منطقه بندی و در برخی موارد دارای بافت غربالی، کوارتز با ابعاد متغییر و آلکالی فلدسپات (سانیدین) است. بیوتیت و آمفیبول موجود در این سنگ ها اکثرا او پاسیتی شدهاند و گاهی نیز دستخوش کربناتی شدن قرار گرفته اند. بر طبق نمودار SiO2 در مقابل ZrTiO2 سنگهای آتشفشانی منطقه مورد مطالعه در محدوده آندزیت، داسیت و آندزیت بازالت قرار می گیرند. از آنجا سنگ های منطقه دارای ماهیت کالک آلکالن می باشند بنابراین با توجه به نمودارهای تعیین محیط تکتونیکی سنگ های منطقه مورد مطالعه در محیط مرتبط با جزایر قوسی قرار میگیرند. همچنین با توجه به نمودار (1986 ,Thompson & Flower) سنگهای منطقه مورد مطالعه در گستره کمانهای ماگمایی ناشی از فرورانش قرار می گیرند.

کلیدواژه ها

ژنوشیمی، جایگاه تکتونیکی، انوسن، آتشفشانی، ساق، تربت ،تربت حیدریه۔

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.