نسبی گرایی زبانی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه نقد و نظر، دوره: 17، شماره: 68
  • کد COI اختصاصی: JR_JPT-17-68_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 944
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد واعظی

دانشیار دانشگاه باقرالعلوم7

چکیده

قرن بیستم در آمیخته با پیدایش نگرش های گونه گون نسبی گرایانه در حوزه های مختلف است. مطالعات مردم شناسانه و زبان شناسانه پاره ای عالمان نظیر ساپیر و ورف موجب شکل گیری نسبی گرایی زبانی گردید. براساس این نسبی گرایی، زبان نه تنها نقش تعیین کننده ای در شکل گیری تفکر و اندیشه و جهان بینی ما دارد، بلکه اساساً زبان ها سنجش ناپذیر و غیرقابل ترجمه به یکدیگرند. در مقاله ی حاضر کوشش شده تا ضمن واکاوی نسبی گرایی و متغیرهای دخیل در آن روشن شود که اولاً، نسبی گرایی زبانی در چه سطح و عرصه ای ورود پیدا می کند و زبان چارچوب مرجع و عامل نسبیت چه اموری می شود و ثانیاً، میزان قوت و اعتبار این نسبی گرایی تا چه حدی است و آیا شواهد و ادله اقاه شده توان آن را دارند که نسبی گرایی زبانی را به کرسی قبول بنشاند. این نوشته ضمن تفکیک جبر گرایی زبانی از نسبی گرایی زبانی و نسبیت زبان نشان می دهد که تز ضعیف جبر گرایی زبانی و اذعان به نقش اجمالی زبان در سهولت تفکر و اندیشه - و نه تعیین محدوده و هدایت و مهار تفکر - قابل پذیرش است.

کلیدواژه ها

نسبی گرایی، متغیرهای نسبی گرایی، نسبی گرایی زبانی، فرضیه ی ورف و ساپیر، جبر زبانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.