بررسی تاثیر توأم نانو اکسید آهن ( Fe2O3 ) و گیاه یونجه بر پارامترهای رشد ماهی کوی (Cyprinus carpio Koi)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE08_149
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 616
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید حنفی

کارشناس ارشد تکوین جانوری دانشکده علوم دانشگاه آزاد اسلامی مشهد

جینا خیاط زاده

استادیار دانشکده علوم دانشگاه آزاد اسلامی مشهد

مهرداد ایرانشاهی

مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد

چکیده

با توجه به رشد فزاینده تولید و مصرف نانوذرات در بخش های مختلف زندگی امروز بشر مانند استفاده در صنعت به عنوان کاتالیزور، پزشکی به عنوان عوامل تشخیص و دارورسانی، مشکلاتی به وجود آمده است. امروزه ورود نانوذرات به آب های آزاد باعث بروز اثرات سمی بر روی آبزیان شده است. نانوذرات اکسید آهن یکی از نانوذرات پر کاربرد می باشد و اثرات آن بر موجودات آبزی و اکوسیستم ضروری به نظر می رسد. یونجه یک گیاه گلدار متعلق به خانواده بقولات است. این گیاه مقادیر بالای پروتئین، کلسیم، سایر مینرال ها و ویتامین های گروه B, C, D, E, K را دارد و اثرات آنتی اکسیدانی خوبی را نشان داده است. به علاوه یونجه باعث افزایش رشد در حیوانات مورد تغذیه شده است. ماهی کوی نمونه ای از کپور ماهیان برکه ای است و علاوه بر انتشار آزاد، به دلیل تنوع رنگ و جلوه چشم نوازی که دارد در منازل به عنوان یکی از ماهیان آکواریومی و حوضچه ای نیز مورد توجه واقع شده و پرورش داده می شود. در این مطالعه اثرات تغذیه لارو ماهی کوی با یونجه و قرار گرفتن به مدت 14روز در معرض نانو ذرات آکسید آهن با غلظت mg/L 100 مورد بررسی قرار گرفت. طول ماهی توسط کولیس و وزن آن با ترازوی دیجیتال اندازه گیری شد. میانگین طول اولیه mm 1/31 و میانگین وزن اولیه لاروها gr 26/0 بود. سرعت رشد اختصاصی، درصد افزایش وزن، افزایش طول، بقا و ضریب تبدیل غذایی برای گروه های مختلف محاسبه شد. نتایج نشان دهنده افزایش معنی دار رشد ماهی های تیمار شده با یونجه 10% و 20% در مقایسه با گروه کنترل می باشد. درصد بقاء در همه گروه ها 100% بود به جز گروه دریافت کننده نانو ذرات که 83.4% بود. در مطالعه حاضر، گروه هایی که نانوذرات آهن و غذای حاوی یونجه را دریافت کرده اند وضعیت رشد بهتری نسبت به گروه دریافت کننده نانوذرات آهن داشته اند که این اثر احتمالاً می تواند ناشی از اثرات آنتی اکسیدانی یونجه و اثرات افزاینده رشد این گیاه باشد. به علاوه گروه دریافت کننده نانو آهن نسبت به گروه شاهد رشد کمتری داشته اند. به طوری که میانگین طول و وزن نهایی گروه دریافت کننده نانو ذره اکسید آهن در مقایسه با گروه شاهد کمتر می باشد. بر اساس نتایج حاصله، بهترین اثر محافطتی و رشد ماهی با بلغوری متشکل از 20% برگ یونجه و 80% درصد غذای پایه ماهی به دست آمده است.احتمالاً می توان برای جلوگیری از سمیت نانوذرات بر لارو ماهی ها و افزایش رشد آنها از یونجه به همراه غذای ماهی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

نانوذرات اکسید آهن، یونجه، ماهی کوی، سمیت نانوذرات، بیومتری، Cyprinus carpio، Alfalfa

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.