مشخصات هیدروشیمیایی و ارزیابی کیفیت آب زیرزمینی شهرستان آق قلا، استان گلستان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: هشتمین همایش ملی و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE08_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 767
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش رنجبردیزج

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان

عباسعلی زمانی

استادیار، گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان

عبدالحسین پری زنگنه

استاد، گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان

فهیمه خاندوزی

دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان

چکیده

در مطالعه حاضر، کیفیت آب زیرزمینی برای مصرف شرب و کشاورزی در شهرستان آق قلا ، مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای دستیابی به این هدف، 23 نمونه آب زیرزمینی از چاه های منطقه مورد مطالعه جمع آوری گردید و پارامترهای pH، هدایت الکتریکی (EC)، کل جامدات محلول (TDS)، سختی کل (TH)، کاتیون-های اصلی (Ca2+, Mg2+, Na+, K+) و آنیون های (HCO3--, Cl- ,SO42-) اندازه گیری شدند. کل جامدات محلول برای 100% از نمونه های آب زیرزمینی در فصل کم آبی در گروه آب شیرین و تنها یک نمونه در فصل پرآبی در گروه آب شورمزه قرار داشتند. آنیون ها و کاتیون های غالب در نمونه های آب از ترتیب HCO3-> SO42-> Cl- و Na+> Ca2+> Mg2+> K+ پیروی می کند. بیش تر نمونه های آب زیرزمینی از نظر آشامیدن در محدوده قابل قبول قرار داشتند. با این حال غلظت پارامترهای EC، TH، سدیم و منیزیم در چند چاه بیش تر از حد مجاز بود. شاخص های سدیم کربنات باقی مانده (RSC)، نسبت جذب سدیم (SAR)، درصد سدیم (Na%) و شاخص نفوذپذیری (PI) محاسبه و نمودارهای کیفیت آب (پایپر، شولر و ویلکاکس) نیز جهت بررسی مناسب بودن آن با هدف آبیاری ترسیم گردیدند. شاخص های محاسبه شده نشان دادند که بیش تر نمونه های آب زیرزمینی برای آبیاری مناسب هستند. با این حال شوری بالای چند چاه مناسب بودن آن را برای هدف آبیاری محدود می کند.

کلیدواژه ها

کیفیت آب زیرزمینی، یون های اصلی، هیدروژئوشیمیایی، ویلکاکس، گلستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.