کنترل سرعت انتشار نور در محیط های پاشنده از طریق میدان های همدوس و ناهمدوس

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس اپتیک و فوتونیک ایران
  • کد COI اختصاصی: ICOPTICP13_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3894
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد محمودی

دانشیار گروه فیزیک دانشگاه زنجان، زنجان

چکیده

در سالهای اخیر انتشار پالس های نوری در محیط های پاشنده مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است . لرد رایله (Lord Rayleigh) برای اولین بار موضوع بزرگتر بودن سرعت گروه در محیط رااز سرعت فاز مطرح کردن د [ 1] و سپس سامرفلد (Sommerfeld) و بریلوین (Brillouin) توصیف کاملی از انتشار پالس نوری در محیط های پاشند ه ای که به وسیله مدل لورنتز توصیف می شدند، ارایه کردند و در آن نشان دادند که پاشندگی غیرنرمال (Anomalous Dispersion) همیشه در ناحیه با جذب بالا اتفاق می افتد[ 2]. همچنین نشان دادند، با وجود اینکه سرعت گروه در ناحیه غیر نرمال بالاتر از سرعت نور در خلاء است ،(Superluminal light propagation) ، سرعت علامت کوچکتر از c باقی می ماند و اطلاعات نمی تواند با سرعت بالاتر از c منتقل شود و بنابراین سرعت گروه بالاتر از سرعت c .[ منافاتی با نظریه نسبیت ندارد بررسی سرعتهای گروه بالاتر از c میتواند در توسعه کامپیوترهای کوانتومی، کلیدهای اپتیکی سریع و سیستم های ارتباطات ،.مفید باشد (4) امروزه معلوم شده است که خواص پاشندگی محیط قادر است سرعت گروه پالس نوری را در محیط های پاشنده تغییر دهد . از طرفی میدان های همدوس و ناهمدوس، خواص پاشندگی محیط را تحت تاثیر قرار می دهند. بنابراین به نظر می رسد با کنترل خواص اپتیکی مواد به توسط اعمال میدان های لیزری می توان به جذب و پاشندگی دلخواه دست یافت. تغییر و کنترل خواص جذب و پاشندگی محیط توسط میدان های لیزری باعث معرفی پدیده های جالبی مانند تله اندازی همدوس جمعیت (Coherent Population Trapping) ، شفافیت القایی الکترومغناطیسی (Electromagnetically،Induced Transparency) لیزرهای بدون وارونی جمعیت (Lasing Without Inversion) ، نور بسیار کند (Ultraslow light) و نور تند (Fast Light) شده است که همدوسی اتمی پایه و اساس این پدیده هااست. در این سخنرانی توضیح داده خواهد شد که چگونه می توان با تغیر همدوسی اتمی به سرع تهای گروه حتی بالاتر از c در محیط های پاشنده دست یافت و همچنین کارهای پژوهشی اخیر گروه اپتیک کوانتومی دانشگاه زنجان در این زمینه که با همکاری مرکز پژوهشی فیزیک کاربردی دانشگاه تبریز انجام شده است ، به اختصار ارایه خواهد شد(5-&)

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.