تاثیر داده های سازمان هواشناسی، وزارت نیرو CRU در پیش بینی رواناب و رسوب حوزه کرخ با استفاه از مدل SWOAT

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی علوم زمین و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ESUD02_738
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 736
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا دریکوندی

دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری دانشگاه صنعتی اصفهان

سعید سلطانی کوپائی

دانشیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان

مصطفی رشیدی اصل

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی روستایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز ایران

سعیده رشیدی اصل

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد باشگاه پژوهشگران و جوان و نخبگان بروجرد ایران

چکیده

امروزه به علت رشد روزافزون جمعیت نیاز انسان به منابع تجدید شونده خاک. آب افزایش یافته است این در حالی است که توان اکوسیستم در حفظ و پایاری این دو منبع مهم رو به قهقهرا است به همین دلیل مطالعه روند و پیش بینی چگونگی شاخصهای تخریب و یا ترمیم حوزه های آبخیز از اهمیت برخوردار است و از جمله کرخه که یکی از بزگرترین روخانه های ایران است حائز اهمیت می باشد مدلسازی منابع آب می تواند کمک موثری در این راستا باشد ولی کمبود داده مشکلی عمده در مدلسازی منابع آب حوزه رودخانه ها از جمله کرخه می باشد در این مطالعه مدل (Soil and Water Assessment Tool) SWAT2009 بعنوان یک ابزار کارآمد در حوزه رودخانه کرخه به مساحت 51527 کیلومتر مربع در ایران برای شبیه سازی رسوب و رواناب بکار برده شد به این منظور از سه گروه دادهاقلیمی با منابع مختلف شامل: 1) داده های اقلیمی سازمان هواشناسی 2) داده های اقلیمی وزارت نیرو 3) داده ای اقلیمی جهانی CRU و در نهایت یک پروژه کلی ترکیبی از دو گروه داده سازمان هواشناسی و داده های CRU برای پیش بینی رواناب استفاده دش . با اجرای مدل SWAT حوزه آبخیز کرخه به 58 واحد واکنش هیدرولوژیک HRU تقسیم شد. مقدار ضریب تبیین بین داده های مشاهداتی و داده های شبیه سازی شده با استفاده از داده های اقلیم سازمان هواشناسی در 7 ایستگاه بالادست سد کرخه بالای 50 درصد بود مقدار آن برای مدل ترکیبی سازمان هواشناسی CRU در 4 ایستگاه بالای 50 درصد بود در حالی که برای مدل با داده های اقلیمی CRU و داده های وزارت نیرو در هر گروه در یک ایستگاه بالای 50 درصد مشاهده شد مقدار ضریب تبیین بین داده های مشاهداتی و دادهای رسوب شبیه سازی شده با استفاده از داده ای اقلیمی سازمان هواشناسی در 3 ایستگاه بالادست سد بالای 50 درصد بود نتایج نشان می دهد که مدل SWAT2009 طرحی شده با داده های اقلیمی سازمان هواشناسی شبیه سازی بهتر از رواناب جاری رسوب در منطقه مطالعاتی داشت برای سه گروه داده مدل توانست رواناب را بهتر از رسوب شبیه سازی کند با توجه به یافتهای این مطالعه استافده از داده های CRU در ترکیب با داده های سامزان هواشناسی در شبیه سازی رواناب مناسب ارزیابی شد.

کلیدواژه ها

لاتین SWAT داده های اقلیمی، حوز کرخه، HRU رواناب، رسوب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.