تعیین مدل مناسب برای تخمین وراثت پذیری صفات کیفیت خارجی تخممرغ در مرغان بومی خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره علمی پژوهشی توسعه و ترویج علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: PDCONF01_233
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 699
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا خیرخواه

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نژاد دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سعید حسنی

اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سعید زره داران

اعضای هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد

مجتبی آهنی

اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

هدف از تحقیق حاضر، تخمین مولفه های واریانس و وراثت پذیری صفات کیفیت خارجی تخم مرغ در مرغان بومی استان خراسان رضوی مطابق با مدل مناسب بود. به این منظور، 1000 تخم مرغ از نسل نهم مرغان این مرکز در سن 28 و 29 هفتگی جمعآوری شده و کیفیت اجزای خارجی آنها اندازه گیری شد. صفات مورد بررسی با استفاده از روش آماری بیزی و 6 مدل حیوانی توسط نرم افزار Gibbs3f90 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. مدل مناسب برای هر صفت با استفاده از معیار اطلاعاتی انحراف تعیین شد. برای صفات وزن تخم، وزن مخصوص، طول تخم و شاخص شکل، مدلی که علاوه بر اثر ژنتیکی مستقیم، اثر محیط دائمی مادری را نیز شامل می شد، به عنوان مناسبترین مدل تعیین گردید. برای صفتهای عرض تخم مرغ، مقاومت پوسته، وزن پوسته و ضخامت پوسته مدل شامل اثر ژنتیکی مستقیم و مادری و نیز اثر محیط دائمی مادری به عنوان مناسبترین مدل تعیین شد. مقادیر وراثت پذیری مستقیم از 11 / 0 برای صفت شاخص شکل تا 28 / 0 برای صفات وزن تخم مرغ و وزن پوسته تخمین زده شدند. همچنین وراثت پذیری مادری نیز از 05 / 0 برای صفت ضخامت پوسته تا 13 / 0 برای صفت وزن پوسته بدست آمد . نتایج نشان داد که نادیده گرفتن اثرات مادری در مدل، منجر به برآورد اریب وراثتپذیری مستقیم برای بیشتر صفات مورد بررسی می شود.

کلیدواژه ها

اثر مادری، صفات کیفیت خارجی تخم مرغ، مرغان بومی، وراثت پذیری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.