بررسی گونه های غنایی در شعر عربی (با تکیه بر اشعار پایداری أمل دنقل)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش ملی ادبیات غنایی
  • کد COI اختصاصی: LYRICLIT01_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 569
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نظری

کارشناسی ارشد زبان و ادبیات عرب، دانشگاه، لرستان دانشگاه پیام نور، کوهدشت، ایران

سمیه کونانی

دانشیار گروه زبان و ادبیات عرب، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران

چکیده

یکی از انواع شعر که بیانگر احساسات و عواطف عمیق و آلام و آرزوهای انسان است، شعر غنایی می باشد. این نوع شعر در ادبیاتمقاومت معاصر عرب بازتاب داشته و شاعران با احساس درونی خود به وقایع و حوادث می نگرند؛ چراکه ادبیات پایداری یکی از عناصریاست که بیانگر دردها و رنج های ملت های مظلوم و ستمدیده در مقابل ستمگران است. أمل دنقل شاعر مقاومت مصر، از جمله شاعرانیاست که ستم اسرائیلی ها را با چشم خود دیده و از ظلم حاکمان مستبد عرب در رنج بوده؛ ازاینرو روح او در بسیاری از مسائل سیاسی-اجتماعی با تمام جامعه پیوند دارد و زبانش گویای غم ها و شادی هایی است که میان او و هموطنانش مشترک است. او برای روایتواقعیت های تلخ سیاسی و جامعه ی آرمانی از عاطفه و احساس مدد جسته و دیوان شعریاش غالباً نمونه های شعر غنایی را در بر دارد. ازمهمترین مفاهیم ادبیات غنایی که در اشعار وی تجلی یافته، عبارتند از: عشق به وطن، غم و اندوه، مرگ، سرزنش رهبران داخلی، شکوه ازخیانت حاکمان خارجی، خوش بینی نسبت به آینده، اعتراض به فقر، افتخار به گذشته ی پرشکوه ، مدح شهید، مدح اتحاد مردم، هجو وطنز، مرثیه، التزام و انساندوستی، شکایت، حبسیه، غربت و دوری از وطن و ....در این پژوهش سعی بر آن است این مسائل پیش گفته به روش تحلیلی توصیفی مبتنی بر اشعار أمل دنقل مورد تحلیل و بررسی –قرار گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد که احساس تعهد به وطن، مبارزه با استعمارگران داخلی و خارجی از عوامل بروز گونه هایغنایی در شعر او است.

کلیدواژه ها

گونه های غنایی، ادبیات مقاومت، شعر عربی، أمل دنقل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.