تعیین گروه های سنگی به کمک واحدهای جریان هیدرولیکی در یکی از مخازن حوضه کپه داغ

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی یافته های نوین پژوهشی در علوم،مهندسی و فناوری با محوریت پژوھشھای نیاز محور
  • کد COI اختصاصی: ICMRS01_425
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 636
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صباح دلفی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی نفت، گرایش اکتشاف، گروه مهندسی نفت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

عبدالنبی هاشمی

استادیار، دکتری تخصصی مهندسی نفت، عضو هیأت علمی دانشگاه صنعت نفت

سیدجمال شیخ ذکریایی

استادیار، دکتری تخصصی زمین شناسی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران

چکیده

تعیین نوع سنگ لازمه زون بندی مخزن بوده و همواره از اهمیت بالایی در مطالعات مخزن برخوردار است. در حقیقت با استفاده از تکنیک های مختلف جهت تعیین نوع سنگ میتوان علاوه برتعیین زون های تولیدی، مقدار هیدروکربور در جا را نیز تخمین زد. این کار عمدتاً با استفاده از داده های پتروفیزیکی انجام می شود. یکی از متداول ترین روش های تعیین نوع سنگ استفاده از نمودارهای تخلخل و تراوایی می باشد. در این روش با استفاده از هیستوگرام داده های تخلخل و مقایسه آن با استفاده از هیستوگرام داده های تراوایی مغزه سعی می شود رابطه ای بین تخلخل و تراوایی محاسبه شود. روش دیگر استفاده از مفهوم واحدهای جریان هیدرولیکی است که به طور گسترده ای در تعیین نوع سنگ کاربرد دارند. در این مطالعه واحدهای جریان هیدرولیکی بر روی 119 نمونه مغزه به دست آمده از یکی از چاه های حوضه کپه داغ صورت گرفته است که اطلاعات آن شامل تراوایی، تخلخل، اطلاعات سازندی است. در حال حاضر روش های تعیین تعداد واحدهای جریان هیدرولیکی شامل آنالیز هیستوگرام و مجموع مربعات خطاها است. در زیر این دو روش بر روی داده های میدان موردمطالعه اعمال شده و بهینه ترین حالت برای تعداد واحدهای جریان هیدرولیکی داده های مورد مطالعه به دست آمده است. بر اساس نتایج بدست آمده نمونه داده ها به 4 واحد جریانی هیدرولیکی تقسیم می شوند.

کلیدواژه ها

گروه های سنگی، جریان هیدرولیکی، آنالیز هیستوگرام، مجموع مربع خطاها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.