مقایسه روش های خوشه بندی به منظور تعیین گروه های سنگی در میدان گازی پارس جنوبی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی یافته های نوین پژوهشی در علوم،مهندسی و فناوری با محوریت پژوھشھای نیاز محور
  • کد COI اختصاصی: ICMRS01_083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 491
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن ایگدر

دانشجوی دکتری تخصصی زمین شناسی، گرایش سنگ شناسی رسوبی و رسوب شناسی، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

زینب ایگدر

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی، گرایش نفت، گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

بهزاد تخم چی

دانشیار دانشکده ژئوفیزیک، نفت و معدن دانشگاه صنعتی شاهرود

چکیده

میدان گازی پارس جنوبی، یکی از میادین جنوب غربی ایران و شامل دو مخزن گازی کنگان و دالان فوقانی در حوضه رسوبی زاگرس است. سازندهای کنگان و دالان به گروه دهرم تعلق دارند و از مهمترین مخازن گازی در ناحیه خلیج فارس محسوب می شوند. تعیین گروه سنگی مخزنی فرایندی است که در طی آن رخساره های زمین شناسی با رفتار دینامیک خود مشخص می شوند. تفکیک گروه های سنگی با روش های مختلف یکی از مفیدترین مطالعات به منظور تحلیل کیفیت مخزنی و گاهی زون بندی یک مخزن است. به دلیل ارتباط مؤثر بین ویژگی های زمین شناسی و پتروفیزیکی در هر واحد جریان هیدرولیکی شناخت چگونگی توزیع واحدهای جریانی در یک مخزن می تواند در تفکیک مخزن به واحدهای متنوع با شرایط مخزنی متفاوت مفید باشد. در این مطالعه از سه روش شاخص منطقه جریانی، میانگین K داده و گوستافسون- کسل برای تعیین گروه های سنگی در چهار بخش K3، K2، K1 و K4 از میدان گازی پارس جنوبی استفاده شد که با توجه به نتایج بدست آمده از پیاده سازی این سه روش در عمق و اعمال شاخص پیوستگی، به ترتیب روش های گوستافسون- کسل، میانگین K داده و شاخص منطقه جریانی بهترین پیوستگی ها را در عمق نشان می دهند. بخش K4 در روش گوستافسون- کسل دارای بیشترین پیوستگی (2/8732) در عمق می باشد.

کلیدواژه ها

میدان گازی پارس جنوبی، گروه های سنگی، واحدهای جریان هیدرولیکی، شاخص منطقه جریانی، میانگین K داده، گوستافسون- کسل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.