مقایسه میزان پایداری در بافت های کهن، میانی و نوساز نمونه موردی شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش ملی بافت میانی شهرهای ایران
  • کد COI اختصاصی: NUAVARI01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 645
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگین صادقی

استادیار کروه مهندسی فضای سبز دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان خوراسگان

الهام ناظمی

استادیار گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد

چکیده

امروزه کیفیت زندگی شهرها در ارتباط با توسعه شهری تعریف شده است و با گسترش روزافزون شهرنشینی در سراسر جهان، نحوه و کیفیت گسترش شهر مورد توجه قرار گرفته است. علیرغم وجود الگوها و زمینه های محرک مؤثر در نحوه گسترش شهر، مسئله پیچیده و چند جانبه «رشد شهر به عنوان یک موجود پویا و زنده » متأثر از عوامل متعدد کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی می باشد. دو حالت عمده رشد شهر،رشد پراکنده و رشد فشرده است که به عنوان ابزار خلق راهکارهای ارتقاء کیفی و کمی شهر مورد استفاده قرار می گیرند. علیرغم پاسخ گویی رشد پراکنده در برخی موارد، امروزه رشد فشرده با هدف تحقق شهر پایدار، هوشمند و پاسخ گو مورد تأ کید و توصیه کارشناسان شهری قرار می گیرد. هرچند با توجه به موجودیت شهر به عنوان یک موجود زنده، رشد یابنده و پویا توجه مدیران شهری به بافت فرسوده به عنوان بخش رو به اضمحلال پیکره زیستی بیش از پیش جلب شده است، اما به نظر می رسد بافت میانی نیز می تواند در صورت برنامه ریزی و هدایت، سرنوشتی برتر از بافت های فرسوده داشته و حتی ابعادی قابل توجه از پایداری را متجلی سازد پژوهش حاضر با هدف سنجش و قیاس ابعاد پایداری در بافت های مختلف شهر، این قابلیت را مورد بررسی قرار می دهد. لذا با بهره گیری از مطالعات و تدوین مبانی نظری پایداری و تنظیم پرسش نامه مناسب امتیازدهی و جمع بندی سنجه های ابعاد پایداری انواع بافت انجام شد و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج بیان گر اهمیت بافت میانی در جنبه های «فضایی-زیست محیطی » و «اجتماعی- پایداری » می باشد، هر چند در بعد اقتصادی پایداری رتبه نخست نمی باشد. در جمع بندی امتیازات پایداری، امتیاز بافت میانی با بافت نوساز رقابت پایاپا دارد. با توجه به قدمت، هویت، تعلق خاطر، خاطره انگیزی، زیرساخت ها و امکانات بافت میانی، ارتقاء شرایط آن از مهم ترین وظایف مدیریت شهری محسوب می گردد

کلیدواژه ها

بافت میانی، محله، پایداری، لیکرت، بافت فرسوده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.