تصرفات راهن در عین مرهونه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس جهانی روانشناسی و علوم تربیتی، حقوق و علوم اجتماعی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: PESLSBTM01_714
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 853
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مینا مهرپرور

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات

چکیده

از مسائل مهم راجع به حق مرتهنف مسئله ی وضع حقوقی قراردادهای ناقل عین از جمله فروش عین مرهونه توسط راهن است. در این خصوص براساس نظر مشهور فقهی نفوذ قراردادهای مزبور نیازمند اذن یا اجازه ی مرتهن است اهم ادله ی ایشان، اجماع، برخی روایات و مناقات تصرفات ناقله ی مزبور با حق مرتهن عنوان گرددیه است. لیکن مورد مزبور قبل خدشه است، زیرا اجماع مزبور مدرکی بوده معتبر نیست، روایت استنادی نیز از حیث سند و دلالت محل تامل است نیز مناقات میان تصرفات مزبور و حق مرتهن محل تردید است با بررسی های فقهی و حقوقی انجام شده به نظر می رسد نظریه ای که تصرفات ناقل عین را منافی با حق مرتهن ندانسته و این دو را با یکیدگر قابل جمع می دانند، مبانی استدلالی قوی تری دارند. هرچند غالب حقق دانان رویه ی قضایی گرایش به نظر مشهور فقهی دارند. در عین حال در مورد اثر اذن یا اجغازه ی مرتهن نیز اختلاف است. و مشهور آن را موجب اساقط حق مرتهن به شمار می آورند. حال انکه به نظر می رسد بقای حق علی رغم اذن یا تنفیذ مرتهن، ترجیح دارد. جز در مواردی که اذن یا اجازه، دلالت بر قصد مرتهن مبتنی بر اسقاط حق خویش نمیاید. در خصوص تصرفت حقوقی راهن باید گفت اگر تصرف از جمله تصرفات ناقل عین مانند بیع باشد حتی اگر با قید حفظ حقوق مرتهن صورت گیرد غیر نافذ و در حکم معاملات فضولی است اما اگر تصرف حقوقی از جمله تصرفات ناقل منافع و یا معاملات وثیقه ای مانند رهن مکرر و معاملات با حق استرداد باشد تا حدی که به ضرر مرتهن نباشد نافذ ئ جایز است زیرا چنین تصرفاتی موجب انتقال عین مرهنننه نمی گرددو حق عینی مرتهن نسبت به عین مرهونه محفوظ خواهند ماند.

کلیدواژه ها

رهن؛ راهن؛ مرتهن، تصرفات منافی، تصرفات، ناقل عین، اذن، اجازه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.