بررسی نامشروع بودن فعل زیان بار به عنوان رکن مسئولیت مدنی در فقه امامیه و حقوق ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: کنفرانس جهانی روانشناسی و علوم تربیتی، حقوق و علوم اجتماعی در آغاز هزاره سوم
  • کد COI اختصاصی: PESLSBTM01_593
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2082
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمیلاد بمانیان

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه امام صادق (ع)

چکیده

برخی حقوقدانان در نظریه تقصیر برای فعل زیان بار به عنوان یکی از ارکان مسئولیت مدنی دو وصف نامشروع بودن و تقصیرکارانه بودن را ذکر کردهاند در حالی که در فقه برخی براساس قاعده «الجواز لاینافی الضمان» معتقدند که در صورتی که فردی در انجام کاری مجاز باشد و شرع و قانون به او اجازه انجام کار را داده باشند و د رعین حال آن کار موجب ورود ضرر به دیگری شود فرد عامل زیاد ضمان دارد و باید خسارت وارد را جبران نماید، با این که عمل فرد مشروع و مجاز بوده است طبق قاعده مذکور باید گفت که مشروع و نامشروع بودن عمل، تاثیری در ضمان ندارد و در هر صورت فرد زیان زننده مسئول جبارن خسارت خواهد بود. البته در مقابل این نظر، گروهی دیگر معتقدند که «الجواز ینافی الضمان»: بدین معنا که مجاز و مشروع بودن عمل با ضمان منافات دارد و در صورتی فرد زیان زننده ضامن خواهد بود که عمل او نامشروع باشد حال در این پژوهش با بررسی دلایل دو گروه با روش توصیفی تحلیل به دنبال جمع بندی بین دو نظر و رفع تعارض بین آنها هستیم.

کلیدواژه ها

مسئولیت مدنی، ارکان مسئولیت مدنی، فعل زیان بار، تقصیر، مشروعیت فعل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.