مبانی کلامی و اعتقادی تعاملات حضرت امیر با خلفاء

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: ماهنامه «علوم انسانی اسلامی»، دوره: 1، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_JOIH-1-12_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 312
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه محمدی

چکیده

پس از رحلت رسول کرم، یکی از تلخ ترین حوادث، غصب خلافت حضرت علی، بود. با آن همه تأکید رسول خدا بر جانشینی، حضرت امیر، چرا سکوت نموده و خانه نشینی را برگزیدند و تعاملاتی همچون عدم قیام، مشاوره به خلفاء و گاه انتقادات شدید و سازنده داشتند؟ علی رغم یقین به خلافت، تعاملات ایشان با خلفاء از چه مبانی اعتقادی و برای تحقق چه هدفی صورت گرفته است؟ در این تحقیق، در حد بضاعت به تحلیل مبانی کلامی و اعتقادی این تعاملات، بر مبنای دلایل عقلی، قرآنی، روایی و تاریخی پرداخته و محصول آن چنین ره آوردی است؛ حضرت امیر، در راستای اهداف دین اسلام، در مقابل عصب ضالمانه خلافت، از هیچ اقدامی دریغ نکرد و با اصرار در عدم بیعت و خانه نشینی، مخالفت خود را از وضع موجود بیان فرمود. ایشان به علت اطاعت از وصیت پیامبر، به جهت حفظ جان خود، همچنین اهل بیت و یارانش، عدم یاری مردم و جلوگیری از بروز فتنه، بر قیام اصرار نفرمود که تعبیر به سکوت شد و برای حفظ مصالح اسلام و مسلمین، از ارائه اقداماتی همچون ارائه مشاوره به خلفاء در زمینههای مختلف کوتاهی نکرد و نسبت به عملکرد آنان نیز غافل نبوده و چنانچه برحسب مصلحت لازم می دید، به شدت آنها را نقد می فرمود.

کلیدواژه ها

حضرت علی، خلفاء، امامت، خلافت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.