اثر تنش خشکی بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی دو گونه جعفری آفریقایی و فرانسوی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش سراسری پژوهش های نوین در کشاورزی و علوم دامی
  • کد COI اختصاصی: AASCONFERENCE01_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 794
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا قاسمی

دانشجوی کارشناسی ارشد فضای سبز دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان

برمک جعفری حقیقی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان

حمیدرضا میری

دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان

چکیده

گل های بستری با توجه به تنوع و رنگ بسیار زیاد از عناصر مهم فضای سبز شهرها می باشند. جعفری یکی از مهم ترین گیاهان بستری در فضای سبز است. با توجه به کمبود آب در مناطق مرکزی ایران، شناسایی و انتخاب ارقام مقاوم ضروری است. بدین منظور طی آزمایشی در سال 1394 جهت تأمین تنش خشکی بر برخی ویژگی های مورفولوژیک دو گونه جعفری آفریقایی و فرانسوی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آبیاری شامل چهار سطح D1 (آبیاری معادل نیاز آبی گیاه براساس ظرفیت مزرعه، 100 درصد آبیاری)، D2(؛75 درصد ظرفیت مزرعه )، D3 (؛ 50 درصد ظرفیت مزرعه ) و D4 (؛ 25 درصد ظرفیت مزرعه ) بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. نتایج نشان داد که تنش خشکی خصوصیات مورفولوژیک گیاه جعفری را تحت تأثیر قرار داد. با افزایش سطح تنش ارتفاع بوته، تعداد گل، قطر گل، وزن خشک گل و سطح برگ کاهش یافت. سطح 50 و 25 درصد ظرفیت مزرعه با اختلاف معنی داری نسبت به سطوح 75 و 100 درصد ظرفیت مزرعه باعث کاهش در اکثر صفات مورفولوژیک شد. تعداد گل، سطح برگ، ارتفاع نهایی بوته و وزن تر و خشک ریشه در گونه فرانسوی به گونه آفریقایی بیش تر تحت تأثیر قرار گرفت و بیشترین حساسیت به خشکی را نشان داد. گونه فرانسوی در سطح 25 درصد خشکی کم ترین قطر و وزن خشک گل را دارا بود. در سطح 25 درصد خشکی وزن تر و خشک ریشه نسبت به تیمار شاهد افزایش قابل توجهی داشت که این افزایش در گونه آفریقایی به مراتب بیش تر از گونه فرانسوی بود. با توجه به نتایج به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که گونه آفریقایی در مقایسه با گونه فرانسوی، مقاومت بیش تری به تنش خشکی داشت.

کلیدواژه ها

ظرفیت مزرعه، کمبود آب، تحمل خشکی، تعدیل اسمزی، جعفری آفریقایی و فرانسوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.