بررسی نور در معماری اسلامی و ارتباط آن با معماری مساجد (نمونه موردی مسجد شیخ لطف الله)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: سومین کنفرانس علمی پژوهشی افق های نوین در علوم جغرافیا و برنامه ریزی معماری و شهرسازی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICONF03_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1320
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی گودرزی سروش

استادیار گروه معماری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

مالک رشیدی

نویسنده- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

علیرضا صمدی هنرور

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان

چکیده

هنر و معماری اسلامی عرصه ای مبتنی بر حکمت و جهان بینی اسلامی است که عناصر ظهور یافته در آن از حقیقت و پایگاه نظری برجسته ای در تمدن اسلامی برخوردارند که حضور نور در هنر و معماری اسلامی جلوه ای از ذات واحد الهی و وجود مطلق است که در سایه کثرت نور از عناصر تجسمی از تعینات وجود مطلق به نمایش گذشته می شود. در حقیقت نور آفتاب را حالتی عرفان و ملکوتی می بخشد که احساس معنویت و نیل به ملکوت را دربازدید کننده القا می کند. در این مقاله تلاش می شود تا با استفاده از روش تحلیل توصیفی چگونگی تجلی نو در معماری اسلامی و تأثیر آن در القای حس معنوی در انسان مورد بازبینی قرار گیرد که برای درک بهتر این مقوله معماری مسجد شیخ لطف الله نمونه مورد بررسی انتخاب شده است. نتایج حاصل از این تحقیق کمک خواهد کرد که نقش این عنصر مهم در طراحیهای امروزی بیشتر مورد توجه قرار گیرد. مفهوم نور در معماری اسلامی با توجه به اهمیت آن در حیات بشر پرداخته شده است که در نهایت این نتایج حاصل شد که نور یکی از جلوه های خداوند و یکی از مظاهر زیبایی است و در کنار بحث هنر و زیبایی شناسی عنصری لاینفک است و یکی از منابع وجود حیات بر روی زمین محسوب می گردد که می تواند با رنگ ها و جلوه های متفاوت خود باعث تغییر چهره یک مکان شود.

کلیدواژه ها

نور، معماری اسلامی، حکمت اسلامی، ماهیت نور، مسجد شیخ لطف الله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.