انطباق برخی سازه های مدل های رفتاری با دلایل اقدام به ترک اعتیاد: یک مطالعه کیفی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله آموزش و سلامت جامعه، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JECH-1-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 656
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید توکلی قوچانی

دانشجوی دکترای تخصصی، گروه آموزش بهداشت، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

شمس الدین نیکنامی

دکترای تخصصی،گروه آموزش بهداشت، دانشکده پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس،تهران، ایران

فرخنده امین شکروی

دکترای تخصصی، مرکز تحقیقات اعتیاد و علوم رفتاری،دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی ،بجنورد ،ایران

سیدکاوه حجت

دکترای تخصصی، مرکز تحقیقات اعتیاد و علوم رفتاری،دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد،ایران

چکیده

سابقه و هدف: جمعیت جهان بیش از هفت میلیارد نفر می باشد که از این میان 230میلیون نفر آن دچار سوء مصرف مواد هستند. برنامه های پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد، طی دو دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است. یک موضوع بسیار اساسی در ترک اعتیاد، علت مراجعه و اقدام به آن می باشد.شناخت دلایل اولیه اقدام به ترک در نتیجه گیری از درمان نیز بسیار مهم می باشند. هدف این مطالعه شناسایی این عوامل و تطبیق آنها با برخی از سازه های مدل های رفتاری است. مواد و روش ها: این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش تحلیل محتوا انجام شد. مشارکت کنندگان 21 نفر بیمار،پزشک و کارشناس بودند که از چند کلینیک ترک اعتیاد شهر بجنورد در سال 93 انتخاب شدند نمونه گیری مبتنی بر هدف و تا اشباع داده ها ادامه داشت. برای جمع آوری داده ها سی وسه طبقه فرعی و نه طبقه اصلی به دست آمد که شامل: مشکلات اقتصادی، دغدغه های ناشی از خود مواد،مشکلات و عوارض فردی، مشکلات و عوارض خانوادگی ،مشکلات و عوارض اجتماعی، انتظارات خانواده ،توجه به موقعیت اجتماعی ،باور نسبت به اعتیاد و ارزش گذاری به رفتار ترک استخراج شد سپس چهار درون مایه تهدید درک شده، موانع درک شده در تدوام مصرف، نگرش به رفتار و هنجارهای انتزاعی تشخیص داده شد. نتیجه گیری: دلایل مرتبط با اقدام به ترک اعتیاد با سازه های مدل ها و نظریه های مختلف اموزش بهداشت از جمله برخی سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و نظریه رفتار برنامه ریزی شده تطبیق دارند.

کلیدواژه ها

اقدام، ترک اعتیاد، سازه، مطالعه کیفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.