زمان دستوری و نمود در گویش لری بالاگریوه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوماهنامه جستارهای زبانی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_LRR-7-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 716
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو سلیمانی

دانشجوی دکتری زبان شناسی ،دانشگاه الزهرا(س)، تهران ،ایران

فریده حق بین

دانشیار زبان شناسی،دانشگاه الزهرا(س)، تهران، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی ساخت زمان دستوری و نمود در جمله های خبری گویش لری بالاگریوه - یکی از گونه های گویش لری -- است. این پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی انجام شده است و دادههای آن به روش میدانی از طریق ضبط گفتوگوهای روزانه به مدت پنج ساعت گردآوری شدهاند. این گویش دارای دو زمان - - - نمیر کذشت. . بتی چهار ساخت دستوری حال ساده، گذشتهٔ ساده، گذشتهٔ نقلی(حال کامل) و گذشتهٔ بعید دارد. نحوهٔ بازنمایی نمود در این گویش با فارسی معیار متفاوت است. پیشوند استمراری می - بروز آوایی ندارد. نمود کامل، با گذشتهٔ ساده، گذشتهٔ نقلی و گذشتهٔ بعید نشان داده می شود. نمود ناکامل و استمراری در زمان حال، با مادهٔ مضارع فعل /hCISe/ (خواستن) یعنی hCl و در زمان گذشته، با:he نشان داده می شود. نمود ناکامل، با حال کامل نیز نشان داده می شود. نمود تقریب، در زمان گذشته با hCl بدون مطابقه با شخصی و شمار فعل اصلی و در زمان گذشته با hCIS با مطابقه با شخص و شمار فعل اصلی صورت می گیرد.

کلیدواژه ها

: زمان دستوری، نمود کامل، نمود ناکامل، نمود تقریب، گویش لری بالاگریوه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.