شناسایی و تحلیل بستر آثار سفالی بر مبنای بقایای محیط دفن بررسی موردی سفالینه های خاکستری منسوب به عصر آهن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهه باستان سنجی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRA-1-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 591
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود باقرزاده کثیری

استادیار و عضو مرکز تحقیقات مرمت بنا و بافت های تاریخی دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

حمیدرضا قربانی

استادیار و عضو دانشکده هنر، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

یاسر نظریه

کارشناس ارشد باستانسنجی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز، تبریز، ایران

چکیده

در پژوهش حاضر سعی شده است تا به وسیلهی مطالعات آزمایشگاهی بستر و محیط دفن احتمالی پنج نمونه سفال خاکستری عصرآهن متعلق به موزه ی ایران باستان مورد شناسایی قرار گیرد. به همین منظور با شناسایی و اندازه گیری میزان عناصر موجود در رسوبات و بدنهی سفالی نمونه ها با استفاده از دستگاه طیف سنج نشری پلاسمای جفتشده ی القاییICP-OESسعی در شناخت بستراحتمالی آن ها شد. همچنین برای شناسایی آنیون های موجود در رسوبات سفالینهها، از دستگاه کروماتوگرافی یونی IC استفاده گردید. نتایج نشان دادند که میزان عناصر موجود در نمونه MB- و 2 MB-1 و نیز هم بستگی معنیدار برخی از عناصر خاص بیشترین نزدیکی را به بستر قبرستان دارد. همچنین، بر اساس غلظت بالای کربنات کلسیم در تجزی هی شیمیایی رسوبات نمونه MB-3 می توان آن را به بافت آشپزخانه و یا کف منطقهی مسکونی نسبت داد. در مورد نمون ههای MB- و 5 MB-4 نیز که نتیجه ی شناسایی عناصر حاکی از بستر همسان برای آن هاست وجود عناصری نظیر پتاسیم، منیزیم، آهن، تیتانیوم و هم بستگی مثبت آن عناصر با یکدیگر و نیزهم بستگی منفی پتاسیم و منیزیم با سیلیسیوم نشان دهنده ی بافت های مرتبط با آتش، چون اجاق و کوره است. نتایج مطالعات میکروسکوپی نوری پلاریزان PM نیز نشان داد که همبستگی و شباهت ساختاری نزدیکی بر مبنای نوع تمپر با سفالینه های خاکستری عصر آهن دارند که تمپر ب هکار رفته در زمین هی رسی تمامی نمونههای مورد مطالعه معدنی بوده و بافتی نسبتاً یکدست و همگن دارند.

کلیدواژه ها

بستر، سفال خاکستری، عصر آهن، پلاسمای جفت شده القاییICP-OES/کروماتوگرافی یونیIC/پتروگرافی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.