بررسی تنوع ژنتیکی و تحلیل عاملی برای عملکرد و برخی ویژگی های مورفولوژیکی در رقم های توت فرنگی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دوفصلنامه به نژادی گیاهان زراعی و باغی، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JACB-3-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 683
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل عرب طاژان دره

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

عبدالحسین رضایی نژاد

استادیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

احمد اسماعیلی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

فرهاد کرمی

مربی پژوهشی بخش به زراعی نهال و بذر، مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان

چکیده

به منظور بررسی تنوع ژنتیکی، تحلیل عاملی و وراثت پذیری عملکرد و برخی ویژگی های مورفولوژیکی، آزمایشی با 20 رقم توت فرنگیدر قالب طرح بلو های کامل تصادفی با 3 تکرار، در مرکز پژوهش های کشاورزی کردستان در سال های 1390 و 1391 انجام شد.تمام ویژگی های اندازه گیری شده تفاوت معنا داری در سطح احتمال 1 درصد نشان دادند که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین رقم هایمطالعه شده است. بیشترین ضریب تنوع ژنتیکی مربوط به تعداد میوه در بوته، تعداد گل در بوته و عملکرد بود. بیشترین ضریب تنوعفنوتیپی مربوط به تعداد میوه در بوته، تعداد رانر و تعداد گل در بوته بود. بیشترین درصد وراثت پذیری عمومی مربوط به تعداد گل دربوته، تعداد میوه در بوته و عملکرد بود و کمترین مقدار وراثت پذیری به تعداد رانر و سطح برگ اختصاص داشت. نتایج تجزیه بهعامل ها، 15 ویژگی مطالعه شده را در قالب 4 متغیر جدید (4 عامل) گروه بندی کرد که این عامل ها 83/83 درصد از تغییرات کل را توجیه کردند. نتایج تفکیک ویژگی های بررسی شده براساس بای پلات عامل اول در مقابل عامل دوم تأیید کننده توانایی مؤثر تجزیه بهعامل ها برای تفکیک ویژگی ها بود و تفکیک رقم ها از نظر ویژگی های اندازه گیری شده به خوبی توسط تجزیه به عامل ها صورتگرفت. همچنین رقم ’کویین الیز ا‘ از نظر بیشترین ویژگی ها، نسبت به سایر رقم ها برتری نشان داد.

کلیدواژه ها

آمار توصیفی، بای پلات، توت فرنگی، ضریب تنوع، گروه بندی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.