بررسی تنوع ژنتیکی تعدادی از ژنوتیپ های نر و ماده پسته (.Pistacia vera L) با استفاده از نشانگر مولکولی RAPD

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه به نژادی گیاهان زراعی و باغی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JACB-1-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 742
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه حاجی زاده حسین آبادی

فارغ التحصیل گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان، رفسنجان- ایران

حمیدرضا کریمی

دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان، رفسنجان– ایران

حسین دشتی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان، رفسنجان- ایران

محمدحسین شمشیری

استادیار، گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ولی عصر رفسنجان، رفسنجان- ایران

چکیده

به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی برخی از ژنوتیپ های نر پسته، تعداد 16 ژنوتیپ نر و 8 ژنوتیپ ماده پسته از مؤسسه تحقیقات پسته ایران (IPRI) انتخاب شدند. 12 آغازگر مورد استفاده، در مجموع 65 قطعه DNA را تکثیر کردند که از بین آ نها 48 قطعه چندشکل و 17 قطعه یک شکل بودند. تجزیه خوشه ای براساس ماتریس تشابه و ضریب تشابه جاکارد و به روش UPGMA ، ژنوتیپ های پسته مورد مطالعه را در فاصله تشابه 49 / 0 در پنج گروه اصلی قرار داد. بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ های نر پسته با استفاده از نشانگر RAPD وضعیت ژنتیکی آ نها را مشخص کرد، به طوریکه ارقام ماده به خوبی از ژنوتیپ های نر تفکیک شدند و به نظر می رسد ژنوتیپ نر MO12 به دلیل تشابه ژنتیکی کمتر با ارقام ماده مورد مطالعه می تواند گرده دهنده مناسبی برای این ارقام باشد که لازم است در این زمینه از طریق گرده افشانی کنترل شده پژوهش هایی انجام شود. نتایج این پژوهش نشان داد که ژنوتیپ های نر پسته مورد بررسی تنوع ژنتیکی بالاتری از ژنوتیپ های ماده دارند که دلیل آن پیوند نزدن ژنوتیپ های نر موجود در باغ های پسته است که باعث ایجاد تنوع وسیع تری در ژنوتیپ های نر در مقایسه با ارقام ماده شده است.

کلیدواژه ها

آغازگر RAPD ، پسته (.Pistacia vera L)، تجزیه خوش های

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.