بررسی رابطه سرمایه روانشناختی و درگیری عاطفی و ذهنی کارکنان شبکه بهداشت استاان چهارمحال و بختیاری
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی حسابداری و مدیریت و اولین کنفرانس کارآفرینی و نوآوری های باز
- کد COI اختصاصی: MOCONF04_546
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 460
نویسندگان
دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی دانشگاه اصفهان
دانشیار گروه علوم تربیتی دانشگاه اصفهان
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سرمایه روانشناختی بر درگیری عاطفی و ذهنی کارکنان شبکه بهداشت استان چهارمحال بختیاری بود. برای سرمایه روانشناختی مولفه های خوش بینی امیدواری، انعطاف پذیری و خودکارآمدی و درگیری عاطفی و ذهنی نیز شور و شوق درکار غرق شدن و پشتکار داشتن به کار در نظر گرفه شده است. روش پژوهش توصیفی واز نوع همبستیگ بوده است برای جمعآوری اطلاعاات داد های موجود علاوه بر مطالعه کتابخانه ای از دو پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز 2007 و درگیری عاطفی و عنوان نمونه انتخاب گردید. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب الفای کرونباخ و برای پرسشنامه سرمایه روانشناختی 0/94 ودرگیری عاطفی و ذهنی 0/91 محاسبه گردید. به منظور تحلیل عاملی و الگوسازی معادلات ساختاری و همچنین آزمون فرضیات پژوهش نرم افزار Amos مورد استفاده قرار گرفت نتایج پژوهش نشان داد همبستگی بین مولفه های سرمایه روانشناختی و متغیر درگیری عاطفی وذهنی در سطح 0/05 تایید می شودبالاترین همبستگی مربوط به مولفه انعطاف پذیری و درگیری عاطفی و ذهنی می باشد که مقدار آن برابر با 0/78 می باشد. همچنین میزان همبستگی بین مولفه خوش بینی و درگیری عاطفی و ذهنی برابر با 0/75 مولفه امیدواری با درگیری عاطفی وذهنی برابر با 0/68 و مولفه خودکآرآمدی بادرگیری عاطفی و ذهنی برابر با 0/65 می بادش. سازمانها با مدنظر قرار دادن سرمایه روانشناختی درکار زمینه را برای درگیری عاطفی و ذهنی کار وبه تبع آن بهبودعملکردکارکنان و سازمان فراهم کنند.کلیدواژه ها
سرمایه روانشناختی، درگیری عاطفی وذهن، سازمانمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.