پهنه بندی خشکسالی با استفاده از شاخص استاندارد بارش SPI در محیط GIS (مطالعه موردی:استان کرمانشاه)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی پژوهش های محیط زیست و کشاورزی ایران
  • کد COI اختصاصی: NCER04_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1052
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه فتاحی

کارشناسی ارشد بیابانزدایی،دانشکده کویر شناسی،دانشگاه سمنان

فاطمه آذریان

کارشناسی ارشد بیابانزدایی،دانشگاه زابل

هایده آرا

استادیار،دانشکده کویر شناسی،دانشگاه سمنان

چکیده

در پژوهش حاضر خشک سالی اقلیمی استان کرمانشاه با استفاده از شاخص SPI در دوره آماری (1386 - 1359) میلادی در محیط ARC MAP بررسی و پهنه بندی شد. به منظور بدست آوردن شاخص مورد نظر ابتدا برای هر سال رابطه رگرسیونی بین مقدار بارش و ارتفاع ایستگاه ها به دست آمد، سپس این رابطه در نرم افزار GIS بر روی لایه (DEM) منطقه با دقت 30 متری اعمال و نهایت با استفاده از فرمول شاخص مورد بررسی نقشه های خشک سالی منطقه تهیه و پهنه بندی گردید. نتیجه بدین صورت شد که در طول دوره آماری مورد مطالعه چندین خشک سالی خفیف و یک دوره خشک سالی به مدت هفت سال روی داده به طوری که سال های 1369 و 1380 از بیشترین مقدارخشک سالی برخوردار بوده است. به طوری که تمام ایستگاه های منطقه در سال 1369 جز ایستگاه کرمانشاه مابقی ایستگاه ها در طبقه خشک سالی شدید قرار گرفته اند . با توجه به نتایج حاصل از پهنه بندی می توان استنباط کرد که شدت خشک سالی اتفاق افتاده در سال 1369 (در صد مساحت طبقه خشک سالی شدید 97/64) بیشتر از سال 1380 (در صد مساحت طبقه خشک سالی شدید 96/42 کل منطقه) بوده است.

کلیدواژه ها

پهنه بندی خشکسالی،شاخص SPI،کرمانشاه ،نرم افزار ARC GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.