اندرزنامه ای سیاسی-حکمی از قرن دهم هجری از حکیمی کمتر شناخته شده
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: اولین کنگره بین المللی حکمت ناب
- کد COI اختصاصی: HEKMATENAB01_027
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 614
نویسندگان
دانشجوی دکتری زبان شناسی همگانی، مربی دانشگاه پیام نور مرکز مهاباد
چکیده
علامه مصنف چوری مریوانی (1014-909 ه .ق)از دانشمندان و حکمای طراز اول و جامع الاطراف و ذوالفنون در قرن دهم هجری است. ایشان زاهدی متورع، ادیبی اریب، شاعری مفلق، اندیشمندی دینمدار، متفکر، مصلح و مجتهدی کم نظیر، فقیهی زمان شناس، مفسر، اصولی و رجال شناسی متضلع و عارفی متوغل بوده اند.کتاب «ریاض الخلود» ایشان از جنبه های مختلف ادبی، اندیشه ی سیاسی، سیاست نامه نویسی، شریعت نامه نویسی و اندرز نامه نویسی قابل تحلیل و بررسی است. دراین مقاله از منظر موضوعات مختلف نثر فارسی از دیدگاه دکتر ذبیح الله صفا (1346)، کتاب ریاض الخلود بررسی شده است و نهایتاً به این نتیجه رسیده ایم که این کتاب در ذیل گونه های دوگانه ی: «قصص و حکایات» و «سیاست و اخلاق وحکم» قابل طرح وتوصیف است و در ذیل این دو گونه، به توصیف ویژگی های نثر این کتاب پرداخته ایم. آنگاه بخش مربوط به « اندیشه ی سیاسی » کتاب که در باب اول، و در فصل اول وفصل پنجم از باب ششم، و در فصل اول و فصل پنجم از باب هشتم واقع شده است به گونه ای مجمل با «قابوس نامه» مقایسه و تطبیق داده شده است. مردم شناسی ریاض الخلود بخش دیگری از این مقاله است که در آن به توصیف جنبه ها و ابعاد مردم شناختی این اثر بطور موجز پرداخته شده است. مفهوم « عدالت در ریاض الخلود » بخش دیگری از مقاله ی حاضر را تشکیل می دهد که در آن به تبیین و تشریح این مفهوم در اندیشه ی سیاسی نویسنده پرداخته شده و نمونه هایی از بحث عدالت را از کتاب به عنوان شاهد ارائه کرده ایم. ویژگی های سبکی ریاض الخلود بخش دیگری از مقاله ی حاضر است که در آن از منظر علم سبک شناسی به توصیف ویژگی های کلی این اثر و بر شمردن مختصات و وجوه ادبی، لفظی، ساختاری و مولفه های زبان شناختی آن به گونه ای فشرده و مجمل مبادرت شده است.کلیدواژه ها
ریاض الخلود، سیاست نامه نویسی، اندرزنامه نویسی حکمی، بررسی سبک شناختی، عدالت و سیاستمقالات مرتبط جدید
- حبس و بازداشت غیر قانونی
- بررسی دیدگاه های فقهی موثر در رویه قضایی درباره ملکیت آثار ادبی هنری فرهنگی
- شبکه ارتباط و تعامل موثر مردم و نیروی انتظامی و امنیتی با تاکید بر مطالعه شهر مشهد- مطالعه تطبیقی
- واکاوی فقهی و حقوقی نقش اثر انگشت در کشف جرم
- Promoting Climate Justice: Tackling Environmental Inequity and its Social and Economic Consequences
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.