بررسی اثر هورمون اکسین (IBA) روی ریشه زایی رز باغچه ای رقم هفت رنگ

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین همایش علمی پژوهشی زیست شناسی و علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BPCONF02_077
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1978
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شیرینآبادی فراهانی

دانشجوی کارشناسی ارشد باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

عبدالحسین رضایی نژاد

دانشیار علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

موسی سلگی

استادیار علوم باغبانی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه اراک

صادق موسوی فرد

استادیار علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان

چکیده

این پژوهش برای گزینش تیمار مناسب اکسین بر ریشه زایی رز هفت رنگ طی سال 1393-94در گلخانه شهرداری اراک انجام گردید. برای تیمار هورمون ایندول- 3- بوتریک اسید (نمک پتاسیم هورمون با اسم تجاری SIGMA) از روش سریع با قراردادن 10 ثانیه ای 2/5 سانتیمتر انتهای قلمه در محلول هورمون استفاده شد. این آزمایش با پنج سطح هورمون (0، 500، 1000، 1500 و 2000ppm) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. برای این منظور در سه مقطع زمانی ( 30، 50 70 ورز پس از قلمه گیری ) 16 صفت مورفولوژیکی: تعداد برگ، درصد ریشه زایی، تعداد ریشه، طول بلندترین ریشه و... در قلمه ها بررسی شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار 9.0SAS و EXCEL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. مقایسه میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال پنج درصد انجام گرفت. مناسب ترین تیمار برای ریشه دارکردن قلمه های یکساله و زمستانه رز هفت رنگ تیمار 1500ppm هورمون IBA بود. در اولین برداشت ( 30روز پس از قلمه گیری ) تیمار 1500ppm هورمون، بیشترین اثر را روی درجه کالوس زایی( 73 % نسبت به شاهد)داشت. در دومین برداشت ( 50 روز)، هورمون بطور چشمگیری درصد ریشه زایی و پس از آن به ترتیب طول بلندترین ریشه، میانگین قطر ریشه، قطر بلندترین ریشه، مجموع طول ریشه و تعداد ریشه را در سطح 1% نسبت به شاهد افزایش داد. در برداشت سوم( 70 روز) تیمار هورمون به ترتیب روی صفات مجموع طول ریشه، وزن تر و خشک ریشه، قطر بلندترین ریشه، طول بلندترین ریشه، میانگین قطر ریشه و تعداد ریشه بیشترین اثر را داشت.

کلیدواژه ها

Rosa hybrida L. ، ریشه زایی، رز باغچه ای هفت رنگ ،IBA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.