ارزیابی روند تغییرات دما و بارش درحوضه دریاچه ارومیه
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: اولین کنگره بین المللی زمین، فضا و انرژی پاک
- کد COI اختصاصی: ATTITTDE01_114
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1179
نویسندگان
استادیار جغرافیای طبیعی دانشکده علوم پایه دانشگاه افسری امام علی (ع) تهران
استادیار جغرافیای طبیعی دانشکده علوم پایه دانشگاه افسری امام علی (ع) تهران
استادیار جغرافیای طبیعی دانشکده علوم پایه دانشگاه افسری امام علی (ع) تهران
چکیده
هدف از این تحقیق بررسی تغییرات دما و بارش در ایستگاه های حوضه دریاچه ارومیه و تأثیر آن بر منابع آب منطقه می باشد.بدین منظور از داده های میانگین بارش ماهانه و میانگین، ماکزیمم و مینیمم دمای ماهانه ایستگاه های سینوپتیک واقع در محدوده حوضهدریاچه ارومیه که دارای آمار بالای 25 سال بودند استفاده گردید. بدین منظور 7 ایستگاه انتخاب گردیده و روند تغییرات عناصر بارش ودما در آنها به روش آزمون من کندال مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین به منظور بررسی تاثیرات تغییر اقلیم بر منابع آب، از بینایستگاه های هیدورمتری منطقه مورد مطالعه 5 ایستگاه انتخاب گردیده و روند تغییرات حجم سالانه آب در آنها بررسی گردید. نتایجحاصل از این تحقیق در زمینه روند دمای سالیانه نشان دهنده روند افزایشی معنی دار دما در ایستگاه های تبریز، مراغه، ارومیه، مهاباد،تکاب و روند کاهشی دما در ایستگاه سقز بوده که این روند کاهشی معنی دار نمی باشد. شدیدترین روند افزایشی دما هم مربوط بهایستگاه تبریز بوده است. از نظر حداقل و حداکثر دمای سالیانه نیز به جز ایستگاه سقز که روند کاهشی نشان میدهد در بقیه ایستگاه هاروند افزایشی وجود داشته و در بیشتر ایستگاه ها این روند معنی دار می باشد. نتایج حاصل از بررسی بارش نیز نشان دهنده روند کاهشی درتمام ایستگاه ها با شدت های مختلف بوده که این روند در ایستگاه های تبریز، ارومیه، مراغه و تکاب معنی دار می باشد. در بین فصول سالهم بیشترین روند کاهشی بارش مربوط به فصل زمستان میباشد. نکته قابل توجه روند افزایشی بارش ایستگاه های مهاباد، سقز و تکاب درفصل تابستان می باشد که این روند در ایستگاه مهاباد معنی دار بوده است. به منظور بررسی تاثیرات تغییر اقلیم (عمدتاً کاهش بارش وافزایش دما) بر منابع آب حوضه دریاچه ارومیه، میزان حجم آب سالانه 5 ایستگاه هیدرومتری مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصلنشان داد که حجم سالانه آب در بیشتر بخش های حوضه روند کاهشی داشته و در ایستگاه های هیدرومتری مورد مطالعه این روند درسطح 0/01 و 0/05 معنی دار بوده است.کلیدواژه ها
دما، بارش، منابع آب، حوضه دریاچه ارومیه، تغییر اقلیممقالات مرتبط جدید
- ارزیابی انواع تهدیدات و شدت آنها در زیستگاههای کلان ایران
- اجرای پایلوت نانوپوشش سیلیکونی بر روی تجهیزات عایقی پست های منتخب تهران و مشهد و بررسی نتایج عملکرد میدانی
- تدوین دستورالعمل برای استفاده از نانوسیالات خنک کننده نیروگاهی
- تولید نانو الیاف کامپوزیتی کربن/ NiMoO۴ به روش الکتروریسی
- پوششش دهی و آزمون مقره های سرامیکی ۷۰ کیلو نیوتون با مواد سیلیکونی حاوی نانو ذرات سیلیکا
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.