مطالعه خاکشناسی و پوشش گیاهی حوزه گلستان مشهد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنگره پژوهشی کاربرد علوم نوین در مطالعات جغرافیایی ایران
  • کد COI اختصاصی: IGIS01_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1484
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود درخشی

مدرسان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی پردیس آموزش

مهرنوش اسکندری تربقان

مدرسان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی پردیس آموزش

علیرضا نژادمحمدنامقی

مدرسان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی پردیس آموزش

چکیده

حوزه بند گلستان با مساحت 1148/37 هکتار در فاصله تقریبا 7 کیلومتری شهر مشهد قرار دارد. به لحاظ توپوگرافی و خصوصیات فیزیکی حوزه ای، با پستی و بلندی فراوان می باشد به طوریکه اطراف حوزه دارای کوههایی با ارتفاع بلند که به تدریج از ارتفاع آنها به سمت داخل حوزه کاسته شده است. بارندگی متوسط سالیانه حوزه در طی دوره آماری شاخص منطقه 922 میلیمتر، دمای میانگین سالانه آن12/6درجه سانتی گراد و اقلیم حوزه به صورت نیمه خشک سرد می باشد. چهار تیپ اصلی در حوزه مورد مطالعه شامل کوهها، تپه ها، فلات ها و دشتهای رودخانه ای تشخیص داده شد. مطالعات نشان داد محدودیت اصلی اجزاء واحداراضی در دو تیپ کوه ها و تپه ها کمبود خاک، شیب زیاد، فرسایش شدید و فقر پوشش گیاهی و برای دو تیپ دیگر علاوه بر فرسایش شدید و فقر پوشش گیاهی، کشت نامناسب دیم بر روی شیب ها و فرسایش کناره ای شدید و سیل گیری بود. در حال حاضر بیشترین بهره برداری از حوزه مورد مطالعه به صورت مرتع بوده و بصورت چرای سرپا می باشد. وضعیت پوشش گیاهی منطقه فقیر و در برخی نقاط تا خیلی فقیر بودهو دارای گرایش منفی است که سه تیپ گیاهی غالب نیز در آن مشخص گردید. مطالعه این حوزه نشان داد قابلیت هایی از قبیل ایجاد منطقه گردشگری و توریستی، ایجاد پارک جنگلی و استراحتگاه و ایجاد باغات دیم بادام وجود دارد. برای جلوگیری از روند افزایش فرسایش خاک، کاهش گیاهان موجود و ازبین رفتنگونه گیاهی در منطقه باید به ارائه خدمات فنی کشاورزی و افزایش سطح معلومات کشاورزان، ایجاد مشاغل جانبی برای روستاییان جهت کمک به اقتصاد خانواده ها، ترویج اصول درست مرتعداری و دامداری ونهایتا افزایش تعداد آبشخور درمنطقه و توزییع درست دام اقدام نمود.

کلیدواژه ها

بادامکاری، حوزه گلستان، پوشش گیاهی، ژئومورفولوژی، کاربری اراضی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.