نقدالهیات اخلاقی کانت ازدیدگاه شهید مطهری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی تفکر و پژوهش دینی
  • کد COI اختصاصی: CONFIR02_055
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 910
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمد کاظم علوی

استادیار دانشگاه حکیم سبزواری، دانشکده الهیات، دانشگاه حکیم سبزواری، ایران

فهیمه احمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده الهیات، دانشگاه حکیم سبزواری، ایران

چکیده

ایمانوئل کانت فیلسوف بزرگ آلمانی عقل آدمی را به عقل نظری و عقل عملی تفکیک می کند و به بررسی حدود و توانایی هر یک از آنها می پردازد و عقل نظری را از اثبات خدا ناتوان می داند و الهیات مبتنی بر استدلال عقل نظری را کاری عبث و بیهوده می داند. کانت در فلسفه خود هنگامی که اثبات وجود خدا و دیگر امور ماوراء حسی را از طریق الهیات فیزیکی غیر ممکن می یابد، سعی می کند که خدا را از طریق الهیات اخلاقی اثبات کند و تنها الهیات معتبر را الهیات اخلاقی می داند. و اصلی به نام نظریه اخلاقی ارائه می دهد و با توجه به مبانی فلسفی خود به طور نظانمند این نظریه را در چهارچوپ خاص قرار می دهد و خدا و جاودانگی نفس و آزادگی را از اصول قانونمند شده آن اثبات می-کند. اما استاد شهید مطهری در عین حال که این نظریه را تا حد زیادی دقیق می داند و آن را حاوی بخشی از حقیقت می داند نه تمام آن. و اشکالات اساسی بر الهیات اخلاقی کانت وارد می داند و برهان اخلاقی کانت را در اثبات خدا نامعتبر می داند. استاد در حوزه اخلاق نظریه متقنی به نام نظریه «پرستش» ارائه می دهد که بر نظریه اخلاقی کانت امتیاز و برتری دارد.

کلیدواژه ها

کانت، شهید مطهری، الهیات اخلاقی، اثبات خدا، نظریه پرستش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.