اسب تروا هنوز در میان ماست! رادیو جوان و «راهبرد مهار» غربی شدن سبک زندگی جوانان ایرانی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: کنگره بین المللی مدیریت ، اقتصاد و توسعه کسب و کار
  • کد COI اختصاصی: ICMBA01_193
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 648
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا مانی فر

دکترای تخصصی ژورنالیسم دانشگاه دولتی ایروان (YSU) و پژوهشگر سازمان صداوسیما

مینا پیرزاده

کارشناس ارشد مهندسی صنایع _ سیستم های اقتصادی و اجتماعی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

تبدیل «ایران» به یک کشور توسعه یافته، کم و بیش، آرمان تمامی دولت ها در سال های پیش و پس از پیروزی انقلاب اسلامی بوده است و البته فراموش نباید کرد که دولت ها بیشتر بر ابعاد اقتصادی، عمرانی و صنعتی توسعه و «نه» ابعاد اجتماعی و فرهنگی آن، توجه و تأکید داشته اند و حتی با برداشت خاص خود از مفهوم «توسعه»، آن را آگاهانه یا ناآگاهانه، حرکت به سوی «غربی شدن» دانسته، به زمینه های اجتماعی و فرهنگی و به ویژه دینی جامعه ایرانی در اثربخشی و کارایی برنامه ها و پذیرش پیام های توسعه، بی توجهی یا کم توجهی نشان داده اند. فرایند توسعه در این حالت تنها موجب تبلیغ و ترویج الگوهای فرهنگی غرب و «سبک زندگی» مغایر با ارزش ها و جهان بینی فرهنگی جامعه، به ویژه در میان نسل جوان شده و زمینه مناسب برای بروز بحران های مختلف را فراهم کرده است. تجربه تاریخی ایران معاصر خود گواه آن است که پیامدهای سوء این برداشت از توسعه که با شعار «نوسازی» به فضای فکری و فرهنگی جامعه وارد شده، حاصلی جز آنچه در افسانه «ساب تروا» خوانده و شنیدهایم؛ نداشته است. «ما» نویسندگان این مقاله از «راهبرد مهار» رادیو جوان در مقابله با این جریان خزنده فرهنگی می گوییم و به برنامه های چهارگانه در تحقق مطلوب آن اشاره می کنیم که به ترتیب اولویت عبارتند از: اعتمادسازی و جلب اعتماد مخاطب جوان، هویت سازی و ارائه چهره متمایز و جوان پسند از رادیو جوان در بازار پررقابت پیام، مصون سازی اندیشه و باور مخاطب جوان در برابر نفوذ و سلطه ارزش ها و فرهنگ مهاجم غرب و در نهایت، جریان سازی های خبری و اطلاعاتی برای پررنگ ساختن اهمیت و کارکرد « فرهنگ » در نظام جمهوری اسلامی و طرح مدام این پرسش که «پیوست فرهنگ برنامه های توسعه و تمامی طرح ها و تصمیم های مهم در حوزه جوانان چیست وچه باید باشد؟»

کلیدواژه ها

رادیو جوان، اسب تروای توسعه، سبک زندگی، راهبرد مهار، پیوست فرهنگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.