تقدس درخت و ارزش زیست محیطی آن در شعر نظامی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و سومین همایش ملی بهداشت محیط،سلامت ومحیط زیست پایدار
  • کد COI اختصاصی: HYGIENE03_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 862
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن بساک

دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور

زهره رحمانیان

دانشجوی کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه پیام نور

محمدحسین بساک

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

امروزه مفهوم حق انسان بر داشتن محیط زیست سالم، به عنوان یکی از حقوق بنیادین بشر توسط اغلب جوامع، نهادها و کشورهای مختلف به رسمیت شناخته شده است و ضرورت توجه به اصول پیشگیری، مشارکت عمومی و توسعه پایدار به منظور حفاظت از محیط زیست به عنوان یکی از مبانی زندگی بشری برای زندگی سالم مورد تأکید قرار گرفته است. در تاریخ هزار ساله شعر فارسی بالاخص سبک خراسانی طبیعت از جمله درخت جایگاه ویژه ای دارد زیرا از دیدگاه ادبای مسلمان طبیعت امانت خداوند در دست انسان است و اسلام برای مسئولیت انسان در برابر محیط زیست اهمیت ویژه ای قائل است. همچنین در نظام ارزشی اسلام اعمال نیک، ارزشمند و ماندنی اند ولی برخی از کارها به عنوان جاودانه ترند از جمله احیای محیط زیست و به ویژه فضیلت درختکاری و توسعه فضای سبز که بستر مناسبی را برای زیست بشر فراهم می آورد. خوشبختانه ادبیات گرانسنگ فارسی نیز حامی محیط زیست و دواوین شعرا سرشار از توصیفات مناظر طبیعی است. یکی از مضامین پرکاربرد اشعار فارسی وصف طبیعت و درخت و گل و گیاه است. درخت یکی از واژه هایی است که در شعر نظامی دارای بسامد بالایی است و در اکثر شعرهایش نمود دارد. در این مقاله واژه درخت و مفهوم آن در برخی از اشعار خمسه نظامی بررسی شده است. برآیند این جستار نشان می دهد که نظامی گنجوی یکی از شاعرات موفقی بوده است که توانسته با نگاه خاص خود به کارکردهای محیط زیستی درخت در اشعارش بپردازد.

کلیدواژه ها

محیط زیست، نظامی، درخت، طبیعت، انسان، قرآن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.