بررسی تنوع ژنتیکی ارقام لوبیا از نظر عملکرد و برخی صفات زراعی در شرایط نرمال و تنش خشکی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی پدافند غیر عامل در بخشهای کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست با رویکرد توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: DPCONF01_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 756
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تارا اسعد عراقی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران

خداداد مصطفوی

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، کرج، ایران

محمدرضا بی همتا

استاد، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

تنش خشکی به عنوان مهمترین عامل محدود کننده در رشد گیاهان نقش مهمی در کاهش تولید گیاهان زراعی دارد. به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ارقام لوبیا سی ژنوتیپ لوبیا در دو شرایط عدم تنش و تنش خشکی مطالعه شدند. ازمایشات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به طور جداگانه پیاده شد صفات عملکرد دانه، ارتفاع بوته، عرض برگ ، طول بر ، طول غلاف، عرض غلاف، وزن صد دانه، ضخامت بذر، عرض بذر، طول بذر و تعداد دانه در غلاف مورد ارزیابی قرار گرفته نتایج تجزیه واریانس در شرایط نرمال و تنش دلالت بر وجود تفاوت معنی دار بین ارقام از حیث اکثر صفات مورد مطالعه داشته اثر متقابل ژنوتیپ و محیط برای صفات عرض برگ ، طول غلاف، وزن صد دانه ضخامت بذر و عرض بذر معنی دار بود. در شرایط نرمال صفات طول غلاف، وزن صد دانه و تعداد دانه در غلاف و در شرایط تنش صفات طول برگ،طول غلاف، وزن صد دانه، عرض بذر و تعداد دانه در غلاف با عملکرد همبستگی مثبت و معنی داری نشان دادند. در تجزیه رگرسیون گام به گام در با در نظر گرفتن صفت عملکرد دانه بعنوان متغیر وابسته در شرایط عدم تنش رطوبتی به ترتیب صفات طول غلاف، وان صد دانه، عرض غلاف و عرض برگ وارد مدل رگرسیونی شدند. این مدل بیش از 45 درصدد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمود. در شرایط تنش خشکی صفات طول برگ ، طول غلاف، عرض غلاف و عرض بذر وارد مدل رگرسیونی شدنده این مدل در مجموع 72 درصد از واریانس داده ها را توجیه نمود. در شرایط نرمال و تنش خشکی تجزیه کلاستر بر اساس روش وارد ژنوتیپ ها را به چهار گروه مجزا تقسیم نمود.

کلیدواژه ها

لوبیا، تنش خشکی، عملکرد دانه، همبستگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.