تحلیل و بررسی اشارات طب روحانی در مثنوی معنوی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش علمی پژوهشی روانشناسی،علوم تربیتی و آسیب شناسی جامعه
  • کد COI اختصاصی: ASIBCONF01_423
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر نیکوبخت

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس

حسینعلی قبادی

استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس

مریم کریمی

دانشآموخته کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

حفظ سلامت جسم و روح از دغدغههای اساسی اندیشمندان بشری از جمله علمای اخلاق و روانشناسان و عرفا است. هدف و غایت رواندرمانی و اخلاق، شناخت روان انسان، پاکسازی باطن از رذایل اخلاقی، نشان دادن راه رشد و پرورش انسان، رساندن وی به فضایل و کمالات اخلاقی و سرانجام سوق دادن او به سعادت و کمال نهایی است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به بررسی اشارتهای مولوی در مثنوی معنوی به انواع بیماریهای روحی و –راهکارهای درمان آن پرداخته، و به این نتیجه رسیده است که از میان متفکران جهان اسلام، مولوی در مقام عارفی واصل که دغدغه اصلی او هدایت و کمال انسانی است در آثار خود بویژه،در مثنوی شریف به مسائل بهداشت روان و جسم اهتمام ویژهای نشان داده است. در نگرش وی، انسان به جهت دارا بودن دو بعد روحانی و جسمانی، برای سلامت و مصون ماندن از آفات،نیاز به طبیب جسمانی و روحانی دارد، مولوی به طرح بسیاری از بیماریهای روحی روانی و - جسمانی بشر عطف توجه نشان داده، و برای درمان پارهای از این بیماریها از جمله خودبینی، خشم ، حسد، حرص و ... راهکارهایی ارائه کرده است، از مهمترین راهکارها و درمانهای بیماریهای روحی روانی در مثنوی معنوی میتوان به عشق و محبت، ذکر ، خودشناسی، صبر - و ... اشاره کرد.

کلیدواژه ها

طب روحانی، مثنوی معنوی، رواندرمانی عرفانی، بیماریهای اخلاقی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.