بررسی زمین شیمی زیست محیطی چشمه های آب گرم دامنه شرقی آتشفشان سبلان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی علوم و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CMEI01_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کبری جعفری

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد زمین شناسی زیست محیطی دانشگاه پیام نور مشهد

علیرضا مظلومی

عضو هیئت علمی زمین شناسی دانشگاه پیام نور مشهد

ناصر حافظی مقدس

عضو هیئت علمی زمین شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

اعظم قزی

دانش آموخته ی دکترای زمین شناسی مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

آب های گرم و معدنی اطراف آتشفشان های خاموش حاصل اختلاط آب های جوی با سیستم هیدروترمال ماگما هستند.ساختارهای گسلی، درزها، شکستگی ها و شکاف هایی که در حین صعود ماگما به اعماق کمتر شکل می گیرند مسیرهایی برای ارتباط آب های جوی با ماگمای مذاب و سیستم هیدروترمالی و ظهور چشمه های گرم هستند. در این مطالعهبه منظور تعیین منشأ زمین زاد عناصر محلول در چشمه های آبگرم دامنه شرقی سبلان به بررسی زمین شیمی زیستمحیطی این چشمه ها پرداخته شد. برای این هدف نتایج آنالیز 83 چشمه ی دامنه شرقی سبلان جمع آوری شد. سپسبرای تهیه نقشه های هم غلظت ژئوشیمیایی و بررسی توزیع عناصر مختلف از روش IDW در محیط نرم افزاری GISبهره گرفته شد. منشأ عناصر موجود در آب چشمه های منطقه به ترکیب هیدروترمال عمقی و ترکیب کانی شناسی وشیمیایی سنگ های مسیر عبور آب بستگی دارد. چشمه های سردابه در وضعیت اسیدی، چشمه های سرعین دروضعیت اسیدی تا خنثی و چشمه های نیر در وضعیت قلیایی هستند. علیرغم آنکه شرایط اسیدی باعث تحرک پذیریفلزات سنگین و افزایش انحلال آنها می شود، چشمه های منطقه نیر با اینکه شرایط قلیایی دارند به دلیل سهولتدسترسی شورابه های داغ مخزن هیدروترمال به سطح زمین به علت کم عمق بودن مخزن ماگما غلظت فلزات سنگین دراین چشمه ها نسبت به چشمه های منطقه سرعین و سردابه بالاتر است. از طرفی جذب فلزات سنگین توسط اکسیدهایآهن و منگنز و رس در چشمه های سرعین و سردابه می تواند سبب پایین بودن غلظت این فلزات شود.

کلیدواژه ها

آب های گرم سبلان، زمین شیمی زیست محیطی، عناصر شیمیایی، فلزات سنگین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.