تجلی مضامین دینی در قالی ایران(مطالعه موردی: دوره صفوی)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی نوآوری و تحقیق در هنر و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: ARTHUMAN01_122
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 513
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لاله آهنی

کارشناس ارشد هنر اسلامی، عضو هیأت علمی دانشکده فرش، دانشگاه هنر اسلامی واحد تبریز

چکیده

دوره صفوی به عنوان یکی از دوره های اوج و شکفتگی فرش ایران است. در این دوره، هنر قالی بافی از لحاظ تکنیک و تزئین غنایی بیش از پیش یافت که این امر باعث رونق این هنر گردید. شاهان صفوی به عنوان حامیان اصلی این هنر سعی در رشد و شکوفایی هر چه بیشتر آن داشته اند. در این دوره هنر و مذهب هماهنگ و هم پایه، هر دو به سمت تعالی در حرکت بودند؛ هنر قالی بافی این دوران، نشأت گرفته از باورهایی است که ریشه در اعتقادات ملی و مذهبی مردم دارد. قالی بافی از جمله هنرهایی است که رشد خود را تحت تأثیر مبانی فکری اسلامی به تکامل رسانده است. این هنر از برجسته ترین نمادهای ملی، تاریخی و شاخص هویت ایرانی در طرح و نقش خود بهره جست. مذهب به عنوان یکی از مولفه های مهم در تولید آثار هنری در دوره صفوی به شمار می آید. در این پژوهش ضمن اشاره به اوضاع مذهبی در دوره صفوی به تأثیر این مولفه در قالی های این دوره می پردازیم . در این راستا به معرفی 5 نمونه از دسته مهمی از قالی های دوره صفوی با عنوان محرابی می پردازیم که به عنوان محصولی مذهبی دارای کاربردی مذهبی است. هدف از این پژوهش بررسی مضامین در قالی های محرابی در دوره صفوی است.

کلیدواژه ها

مضامین دینی ، قالی ایران ، دوره صفوی ،

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.