تاثیر رویکرد معنادرمانی بر رضایتمندی شغلی و تاب آوری معلمان و مربیان مدارس استثنایی شهر یزد

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: اولین همایش ملی راهکارهای توسعه و ترویج علوم تربیتی ،روانشناسی ، مشاوره و آموزش در ایران
  • کد COI اختصاصی: PCCONF01_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 602
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین شمس الدینی

چکیده

پیشگامان تعلیم و تربیت استثنایی در دهه های گذشته معتقد بودند که آموزش در مدارس استثنایی، دارای منابع استرس زای درونی و بیرونی بیشتری نسبت به آموزش در مدارس عادی است که باعث می شود رضایت شغلی و تاب آوری معلمان را بیشتر تحت تاثیر قرار دهد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر رویکرد معنادرمانی بر رضایتمندی شغلی و تاب آوری معلمان و مربیان مدارس استثنایی شهر یزد صورت گرفته است. بدین منظور از بین مدارس استثنایی شهر یزد، 3 مدرسه به صورت تصادفی انتخاب شد و از بین معلمان هر مدرسه 10 معلم و در مجموع 30 معلم انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری نمونه و آزمایش تقسیم بندی شدند. قبل از شروع درمان برای هریک از گروه های کنترل و آزمایش، ابتدا پرسشنامه رضایت شغلی JDI و پرسشنامه تاب آوری کونور و دیویدسون (CD-RIS ) به عنوان پیش آزمون ارائه شد. سپس گروه آزمایش در 8 جلسه تحت معنادرمانی قرار گرفت. در این مدت گروه کنترل درمانی را دریافت نکردند. بعد از اتمام جلسات، از دو گروه آزمایش و کنترل، آزمون JDI و CD-RISبه عنوان پس آزمون به عمل آمد. سپس داده ها جمع آوری شده و به وسیله نرم افزار آماری SPSS و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که معنادرمانی با سطح اطمینان 99 % بر میزان تاب آوری، میزان رضایتمندی شغلی، میزان رضایت از کار، میزان رضایت از سرپرست، میزان رضایت از همکار، میزان رضایت از ارتقاء، میزان رضایت از پرداخت و بر میزان رضایت از شرایط محیط کار (0.01< p) معلمان و مربیان مدارس استثنایی شهر یزد مؤثر است. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه بیانگر آن است که آموزش و پرورش می تواند با برگزاری کلاس های آموزشی معنادرمانی، رضایتمندی و تاب آوری معلمان مدارس استثنایی را افزایش دهد.

کلیدواژه ها

معنا درمانی ، رضایتمندی شغلی، تاب آوری ،معلم، مدارس استثنایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.